Ablynx is waardevoller dan ooit

© belga

Het Ablynx-aandeel stelde in 2016 zwaar teleur. Het farmabedrijf verschuift de aandacht naar een geneesmiddel tegen de bloedziekte TTP en herpakt zich in 2017.

Ablynx werd in 2001 opgericht en noteert sinds 2007 op Euronext Brussel. Het bedrijf ontwikkelt kandidaat-geneesmiddelen op basis van nanobody’s, de kleinste antilichamen afkomstig van lama’s. Het bedrijf heeft 45 productkandidaten in eigen ontwikkeling of in samenwerking met een partner, waarvan acht in klinische studiefases. Het verst gevorderde product is caplacizumab. Dat kan in 2018 op de markt komen.


Terugblik op 2016

Het Ablynx-aandeel stelde in 2016 zwaar teleur. De verhoopte licentiëring van het potentiële reumamiddel vobarilizumab door zijn partner AbbVie, met een bijbehorende mijlpaalbetaling van 75 miljoen dollar, kwam er niet. De markt strafte die beslissing zwaar af. Maar de keuze van AbbVie heeft met zijn eigen heroriëntering richting oncologie te maken. De resultaten van de twee fase IIb-studies bleken zeer goed, met zowel sterke werkzaamheids- als veiligheidsresultaten. Theoretisch kan AbbVie vobarilizumab alsnog licentiëren in 2018, na de resultaten van de fase IIb-studie voor de indicatie lupus, maar die kans lijkt klein. Ablynx moet dus op zoek naar een nieuwe partner, want de fase III-studie kost enkele honderden miljoenen euro.

Het overige Ablynx-nieuws in 2016 was uitstekend. In de eerste plaats de goede fase I/IIa-studieresultaten met ALX-0171, de eerste geïnhaleerde nanobody voor het bestrijden van longinfecties veroorzaakt door RSV (respiratoir syncytiaal virus) bij jonge kinderen. Voor eind 2016 start een fase IIb-studie met 180 kinderen, waarvan de resultaten in de tweede jaarhelft van 2018 worden verwacht. Daarnaast startten in de eerste jaarhelft drie fase I-studies uit samenwerkingen met partners, die in totaal ruim 16 miljoen euro mijlpaalbetalingen opleverden. In juni haalde Ablynx nog 71,4 miljoen euro op aan 13,4 euro per aandeel en beschikte het over 263,6 miljoen euro liquide middelen eind september. Het bedrijf zal in 2016 en 2017 tussen 65 en 75 miljoen euro cash verbranden.


Wat brengt 2017?

We verwachten dat de aandacht in 2017 zal verschuiven naar de vorderingen met caplacizumab. In het eerste kwartaal dient Ablynx voor dat middel tegen de zeldzame bloedziekte TTP de aanvraag in voor een voorlopige goedkeuring in Europa. De beslissing wordt begin 2018 verwacht. In de tweede jaarhelft volgen de resultaten van de zeer goed lopende fase III-studie. Het aantal patiënten werd verhoogd van 92 naar 132. Bovendien start de klinische ontwikkeling van caplacizumab in Japan en de preklinische ontwikkeling voor een tweede indicatie (herseninfarct). Met ALX-0171 wordt ook een klinische studie opgestart in Japan en begint een fase IIa-studie bij bloedkankerpatiënten die een RSV-infectie opliepen. Daarnaast starten tot vier nieuwe klinische studies uit partnerschappen, waaronder twee uit de beloftevolle samenwerking met Merck & Co in de kankerimmunologie. Uit die samenwerking verwacht Ablynx in 2017 tot zes preklinische mijlpaalbetalingen.


Waarom favorieten voor 2017?

De ontgoocheling over vobarilizumab heeft het aandeel te ver teruggeslagen. Ablynx verhoogde onlangs de verwachte piekomzet van caplacizumab van 300 tot 400 miljoen euro, en de opstart van onderzoek in een tweede indicatie wekt vertrouwen. De waarde van de samenwerking met Merck & Co in kankerimmunologie zal in 2017 ontbolsteren, maar wordt momenteel door analisten slechts op 1,5 euro per aandeel gewaardeerd, 10 procent van het gemiddelde koersdoel van 15 euro.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 638 miljoen euro

K/w 2015: –

Verwachte k/w 2016: –

Koersverschil 12 maanden: -26%

Koersverschil sinds jaarbegin: -37%

Dividendrendement: –

Partner Content