Ablynx schittert op Nasdaq

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx maakte op 25 oktober een schitterend debuut op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, met een dagstijging van 28 procent.

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx maakte op 25 oktober een schitterend debuut op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq, met een dagstijging van 28 procent. Ablynx benutte het positieve momentum van de uitstekende fase III-resultaten met Caplacizumab, het kandidaat-geneesmiddel tegen de zeldzame en dodelijke bloedstollingsziekte TTP, om een plaats te veroveren in de Champions League van de biotechbedrijven.

Succesvolle beursgang

Dat de beursgang snel en succesvol verliep, is een nieuw keurmerk voor het technologische platform en de pijplijn van Ablynx. Aanvankelijk was het plan 150 miljoen dollar op te halen, maar omdat de uitgifte drie keer was overingeschreven, werd dat bedrag opgetrokken tot 200 miljoen. In totaal werden 11,43 miljoen aandelen uitgegeven tegen 17,5 dollar per aandeel. Omgerekend in euro geeft dat 14,83 euro, of een korting van 7 procent op de laatste slotkoers.

Daarnaast werd ook de overinschrijvingsoptie van 15 procent, of 1,71 miljoen aandelen, heel snel volledig uitgeoefend. Ablynx beschikt nu over een kaspositie van 380 à 390 miljoen euro, tegenover 208 miljoen eind september.

Extra cashbuffer

Eigenlijk hadden de Gentenaars het extra geld niet nodig om hun zakenplannen uit te voeren, inclusief de commercialisering van Caplacizumab, die was voorzien vanaf de tweede helft van 2018 in Europa en in de eerste helft van 2019 in de Verenigde Staten.

Maar de extra cashbuffer biedt wel bijkomende mogelijkheden om de waarde van de pijplijn te maximaliseren, bijvoorbeeld door een deel van de klinische ontwikkeling van een molecule langer zelf te financieren.

Dat kan de komende twaalf maanden al meespelen, afhankelijk van de belangrijke resultaten van de fase II-studie met het reumamiddel Vobarilizumab voor de indicatie lupus (eerste helft 2018) en de fase IIb-studie met het anti-RSV-middel ALX-0171 (tweede helft 2018).

We kijken het komende jaar ook uit naar de opstart van de eerste twee klinische studies van de samenwerking in kankerimmunologie met Merck.

Piekomzet

Ablynx heeft met de sterke fase III-resultaten van Caplacizumab een belangrijk punt bereikt. Op basis van een verwachte piekomzet van 400 miljoen euro moet het mogelijk zijn vanaf 2021 à 2022 structureel winstgevend te worden. We zijn uiteraard zeer tevreden met de uiterst succesvolle Nasdaq-IPO en bevestigen het koopadvies (rating 1C). Gezien het opgelopen gewicht van Ablynx in de voorbeeldportefeuille, onderzoeken we de komende weken wel de verkoop van de 75 aandelen die we eind 2016 tegen 10,165 euro hebben gekocht.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 17,78 euro

Ticker: ABLX BB

ISIN-code: BE0003877942

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,32 miljard euro

Verwachte k/w 2016: –

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: +90%

Koersverschil sinds jaarbegin: +63%

Dividendrendement: –

Partner Content