Mooie deal voor ALX-0061

7,95 EUR – 1C

Afgelopen maandag had Ablynx heuglijk nieuws over een deal voor ALX-0061. Het Gentse biotechbedrijf hield dus woord, nadat het management in augustus had aangekondigd dat de onderhandelingen met meerdere bedrijven gunstig bleven evolueren. Ablynx heeft een wereldwijde licentieovereenkomst voor ALX-0061 afgesloten met AbbVie, de afgesplitste farma-afdeling van Abbott Laboratories. Meer specifiek slaat de overeenkomst op het ontwikkelen en commercialiseren van ALX-0061 voor ontstekingsziekten. Ablynx ontvangt daarvoor een voorafbetaling van 175 miljoen USD. De nanobody ALX-0061 kon eerder dit jaar uitstekende fase II-resultaten -‘proof of concept’- voorleggen, als potentiële behandeling tegen reumatoïde artritis (RA). AbbVie is een bedrijf met belangrijke expertise in reumatologie via de megablockbuster Humira, dat vorig jaar een omzet haalde van 9,3 miljard USD.

De overeenkomst stipuleert dat Ablynx in 2014 en 2015 een fase I- en twee fase II-studies opstart met ALX-0061, voor RA en systemische lupus erythematodes (SLE), een complexe auto-immune aandoening. De resultaten van de fase I-studie volgen in de tweede helft van 2014. Op resultaten van de fase II-studies in RA en SLE is het wachten tot 2016 en 2018. Ablynx zal de drie studies ruimschoots kunnen financieren met de mijlpaalbetaling van 175 miljoen USD. Bij het behalen van afgesproken succescriteria van de fase II-studies zal AbbVie de verdere ontwikkeling (fase III-studie) en eventuele commercialisering van ALX-0061 op zich nemen. Ablynx kan in totaal bijkomend nog 665 miljoen USD aan mijlpaalbetalingen ontvangen, naast minstens 10% aan royalty’s op de nettoverkoop.

De totale markt voor RA zal groeien van 11,1 miljard USD in 2011 naar 15,2 miljard USD in 2020. Binnen die groep wordt de sterkste groei verwacht van de IL-6-inhibitoren, zoals ALX-0061 en Actemra van Roche, met een markt van 2,4 miljard USD tegen 2020 (0,5 miljard USD in 2011). AbbVie had nog geen IL-6-molecule in de pijplijn en verschaft zich met de licentiëring van ALX-0061 toegang tot die sterke groeimarkt. SLE is als complexe auto-immune ziekte een aandoening waaraan wereldwijd naar schatting 5 miljoen mensen lijden. De totale markt zal naar verwachting groeien van 0,8 miljard USD in 2011 tot 4,2 miljard USD in 2021. Ablynx herbevestigde bij de halfjaarresultaten de doelstelling om de cash-burn dit jaar te beperken tot 20 à 25 miljoen EUR, zonder rekening te houden met inkomsten uit een deal voor ALX-0061. Die doelstelling impliceert additionele mijlpaalbetalingen of inkomsten uit deals in de tweede jaarhelft. We verwachten de komende maanden dus nog positief nieuws.

Ablynx startte eerder dit jaar twee fase I-studies met het anti-RSV nanobody ALX-0171 (resultaten eerste helft 2014). ALX-0171 is de eerste geïnhaleerde nanobody. Vorig jaar kon het een fase I-studie succesvol voltooien. Ablynx wil een fase II-studie met kinderen starten in de tweede helft van 2014. De pijplijn werd aangevuld met een nieuwe preklinische anti-IgE nanobody, ALX-0962, ter behandeling van ernstige vormen van astma. Wellicht start Ablynx in de tweede helft van 2014 een fase I-studie. Ten slotte is het na het versoepelen van de rekruteringsvoorwaarden uitkijken naar de vorderingen in de rekrutering voor de fase II-studie van het anti-vWF nanobody caplacizumab.

Ablynx beschikt, na deze historische deal, over 200 miljoen EUR cash, afgerond 4 EUR per aandeel. Het Gentse biotechbedrijf kan nu de volgende jaren comfortabel het uitgebreide productplatform aan antilichamen verder ontwikkelen. De koers, die de voorbije maanden al was opgelopen, reageerde positief, maar zeker niet euforisch op een deal die nochtans internationale weerklank krijgt. Ook al omdat we nog positieve berichten verwachten de komende maanden zien we verder stijgingspotentieel. We houden dan ook het advies voor de risicobewuste (biotech)belegger op ‘koopwaardig’ (rating 1C).

Koopwaardig

Partner Content