Ageas, Agfa-Gevaert, Option, Boskalis

De jaarcijfers van Option, de Leuvense specialist in datacommunicatie, waren andermaal desastreus.

Ageas

De verzekeraar Ageas trof een schikking met de Fortis-aandeelhouders. In totaal trekt Ageas 1,2 miljard EUR uit. De schikking werd bereikt met Deminor, Stichting Fortiseffect, Stichting Investor Claims against Fortis en de Nederlandse VEB. De overeenkomst moet nog door een rechter in Amsterdam worden bekrachtigd, wat achttien maanden in beslag kan nemen. De schikking geldt voor de aandeelhouders die tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 aandelen Fortis bezaten. De koers ging licht naar omhoog na het nieuws. Na de top van 43 EUR eind december 2015 vormde het aandeel een bodem op 32 EUR, waarna een herstel werd ingezet.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Ageas, Agfa-Gevaert, Option, Boskalis

Agfa-Gevaert

Agfa-Gevaert maakte meevallende cijfers over 2015 bekend. De omzet steeg met 1%, tot 2,65 miljard EUR, dankzij de zwakkere euro en het succes van de groeimotoren inktjets en healthcare. De nettowinst nam met 20,3% toe, tot 71 miljoen EUR en daarmee boekte het bedrijf uit Mortsel voor het derde opeenvolgende jaar winst. De brutomarge steeg van 30,8 tot 31,9%. Topman Reinaudo verwacht in de komende jaren een rendabele groei te realiseren. Op termijn mikt de groep op een geconsolideerde omzet van 3 miljard EUR. Van eind december 2015 tot begin februari 2016 viel de koers fors terug van 5,4 tot 3 EUR. Op 3 EUR werd een bodem gevormd.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C


Ageas, Agfa-Gevaert, Option, Boskalis

Option

De jaarcijfers van Option, de Leuvense specialist in datacommunicatie, waren andermaal desastreus. Over 2015 boekte Option een omzet van 4,7 miljoen EUR, waarop het een nettoverlies van 14,1 miljoen EUR leed (verlies per aandeel 0,15 EUR). De cashdrain nam dus dramatische proporties aan. CEO Frank Deschuytere werd aan de deur gezet, terwijl oprichter en hoofdaandeelhouder Jan Callewaert het heft weer in handen nam. Option geeft aan dat het kijkt naar projectfinanciering en op financiering op korte termijn. De analisten zien het ook niet meer zitten. De koers schommelt al ettelijke maanden tussen 0,20 en 0,25 EUR. Een daling onder de sterke horizontale steun op 0,20 EUR geeft een technisch verkoopsignaal.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C


Ageas, Agfa-Gevaert, Option, Boskalis

Boskalis

Bij Boskalis beantwoordden de cijfers over 2015 aan de verwachtingen, maar de Nederlandse bagger- en maritiemedienstengroep maakt zich op voor moeilijke tijden. Ze verwacht een aanzienlijk lagere nettowinst in 2016, zonder een becijferde prognose te geven. De omzet van 3,24 miljard EUR voor 2015 kwam iets boven de verwachtingen van de analisten uit, maar de nettowinst van 440 miljoen EUR viel tegen door een afboeking op het belang in Fugro. Het orderboekje kromp fors en door de verslechterde marktcondities zet Boskalis het mes in de vloot om kosten te besparen. De beleggers konden de cijfers niet smaken en stuurden de koers van het aandeel 14% lager. De trend keerde naar dalend en op 30 EUR ligt de laatste steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content