Gediversifieerde holding met sterke industriële belangen

De Noorse holding Aker ASA is voor 67% eigendom van de steenrijke Noorse zakenman Kjell Inge Roekke. Het conglomeraat is opgesplitst in industriële en financiële participaties. De industriële participaties, die op 30 september goed waren voor 18,3 miljard NOK of 66% van de totale activa, houden een engagement op lange termijn in. Ze zijn hands-on: Aker managet het bedrijf mee, meestal met een controlebelang. Bij de financiële participaties staat de realisatie van een meerwaarde op middellange termijn voorop. De financiële investeringen zijn hoofdzakelijk ondergebracht in Converto Capital Fund, het vroegere Aker Capital Fund. Daarnaast is er een mooie cashpositie die regelmatig wordt gespijsd dankzij dividendbetalingen vanuit de participaties.

De zes industriële participaties zijn, in volgorde van hun waarde: Aker Solutions (dienstverlening aan olie- en gasindustrie; 40% belang op 30 september, 36% van de industriële participaties), Det Norske (olie-exploratie; 50% belang, 31%), Ocean Yield (scheepvaart; 73,5% belang, 17%), Aker BioMarine (krillvangst; 100% belang, 10%), Kvaerner (afgesplitst van Aker Solutions; 41% belang, 4%) en Havfisk (visvangst; 73% belang, 2%).

De koers van Aker Solutions stond vorig jaar onder druk door dalende winstmarges, net zoals die van sectorgenoten Technip (zie ‘Flash’ p. 7) en Saipem. Maar de groep blijft niet bij de pakken zitten en verkocht in de tweede helft van 2013 twee minder strategische afdelingen voor 5,4 miljard NOK. De oliedienstengroep wil de opbrengst gebruiken om schulden af te bouwen, maar ze overweegt op termijn een inkoopprogramma van eigen aandelen en een hoger dividend.

Dat Roekke het volste vertrouwen heeft in Aker Solutions bewees hij onlangs door 6% van de aandelen bij te kopen. Aker betaalde daarvoor zelfs 115 NOK per aandeel, een premie van 17% boven op de koers op het moment van de aankondiging. Daardoor vergroot Aker zijn positie in Aker Solutions tot 46,3%. Veel wordt de komende jaren verwacht van de ontwikkeling van het Johan Sverdrup-olieveld, de grootste ontdekking in de Noorse zeewateren sinds 1974, met geschatte reserves van 1,8 tot 2,9 miljard vaten. Cruciaal was dan ook de melding in december dat Aker Solutions een tienjarig contract in de wacht sleepte voor ondersteunende diensten in de ontwikkeling van het Sverdrup-veld. Wellicht volgen nog andere contracten voor de verdere ontwikkeling van het olieveld, waarvan de voorziene eerste productie met een jaar werd verlaat tot eind 2019. Die mededeling drukte de koers van Det Norske, aangezien licenties in Sverdrup het belangrijkste actief zijn van de op één na grootste participatie van Aker.

Duidelijk is dat Det Norske de komende jaren extra kapitaal nodig heeft om zijn belangen in het olieveld te behouden. Aker bevestigde alvast de vaste wil om zijn belang in Det Norske niet te laten verwateren. Samen met de financiële participaties steeg de intrinsieke waarde (NAV) naar 319 NOK per aandeel, tegenover 302 NOK per aandeel eind september. De koers dikte over dezelfde periode wat meer aan, maar de korting op de intrinsieke waarde (NAV) bedraagt nog altijd ruim 35%.

Conclusie

Aker is een mooi gediversifieerde holding met sterke industriële belangen. De holding noteert met een ruime korting en is een attractieve dividendbetaler (12 NOK per aandeel of 5,9% bruto in 2013). We blijven positief voor het aandeel.

Advies:koopwaardig

Risico: laag

Rating:1B

Partner Content