Apple heeft het operationeel niet slecht gedaan, maar toch vinden we de euforische marktreactie nogal overdreven.

Apple-topman Tim Cook heeft sinds zijn aanstelling als opvolger van Steve Jobs nog niet echt weten te overtuigen. De levenscyclus van de huidige verkooptoppers loopt stilaan op zijn einde. Meer dan aangepaste versies van bestaande producten kreeg de markt de voorbije vier jaar niet voorgeschoteld. Cook maakt zich sterk dat de introductie van nieuwigheden nu wel dichterbij dan ooit is. Een nieuwe versie van de iPhone met een groter scherm komt er zo goed als zeker. Er zouden ook echte nieuwigheden in de pijplijn zitten, zoals een draagbaar toestel. Maar zelfs al bekent Apple binnenkort kleur, dan nog moeten de bestaande producten nog minstens twee kwartalen de meubelen redden.

Dat is in de periode van januari tot maart ten dele gelukt. Zowel de omzet (45,6 miljard USD, +4,7%) als de winst (10,2 miljard USD, +7%) lag boven de consensusprognoses, al waren de verwachtingen na enkele minder goede kwartalen niet meer zo hooggespannen. Apple verkocht 43,7 miljoen iPhones, 17% meer dan een jaar eerder en 6 miljoen stuks meer dan verwacht. In het laatste trimester van 2013 lag de verkoop nog 4 miljoen eenheden onder de verwachtingen. Een positieve kentering dus, al groeide de smartphonemarkt in zijn geheel met 24% nog sneller.

De gemiddelde verkoopprijs per iPhone daalde op kwartaalbasis met 41 USD. In China werden relatief meer van de oudere (en goedkopere) 4S-modellen verkocht. Voordeel was dan weer dat de brutomarge (39,3%) 1,8% hoger klom, doordat de productiekosten bij de 4S lager liggen. De Chinese verkopen stegen met 13% en maken bijna een vijfde van de groepsomzet uit. De fors lagere verkoop van de iPad (-14% en 2,7 miljoen stuks minder dan verwacht) werd met de mantel der liefde bedekt. De markt slikte de uitleg van Apple dat de vervangingscyclus bij tablets langer is dan bij smartphones, en dat hetzelfde kwartaal vorig jaar niet helemaal representatief was. Feit is dat Apple geen goedkope tablet in het aanbod heeft, maar de concurrenten wel.

Topman Cook toont zich veel vatbaarder dan zijn voorganger voor argumenten van activistische aandeelhouders, die hun deel van de grote cashberg van Apple opeisen. Cook ging vorig jaar al overstag en breidde het bestaande programma voor de aandeleninkoop nog verder uit, terwijl ook het kwartaaldividend met 8% werd verhoogd, tot 3,29 USD per aandeel.

Door de forse koersstijging na het kwartaalrapport blijft het rendement echter ongewijzigd. Apple had al een mandaat om tot 60 miljard USD eigen aandelen in te kopen. Dat bedrag wordt nu verhoogd tot 90 miljard USD. Op het einde van het eerste kwartaal had de groep 150,6 miljard USD in kas, ongeveer een derde van de beurswaarde van de groep. Toch zal Apple vanwege fiscale motieven extra bijlenen voor de geplande uitkering. Met ingang van 9 juni wordt het aandeel in zeven gesplitst. Bestaande aandeelhouders krijgen er dus zes nieuwe aandelen bij. Apple hoopt daarnaast ook op een indexopname (Dow Jones), wat het aandeel een duwtje in de rug kan geven.

Conclusie

Apple heeft het operationeel niet slecht gedaan, maar toch vinden we de euforische marktreactie nogal overdreven. Het hogere dividend, de aandeleninkoop en de splitsing leiden de aandacht af van waarop investeerders echt zitten te wachten: nieuwe producten. In afwachting daarvan heeft het geen zin de koers achterna te hollen.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content