Asian Citrus

Dramatisch. We kunnen geen andere omschrijving bedenken voor de koersevolutie tijdens de voorbije jaren van het aandeel van Asian Citrus, de grootste Chinese sinaasappelproducent.

Het aandeel van Asian Citrus bereikte een recordkoers van 88,8 pence, toen het bedrijf in het najaar van 2010 het fruitverwerkingsbedrijf Behai Perfuming Garden Juice Company (BPG) overnam. Sindsdien ging het van kwaad naar erger en de koers noteert nu 84% onder de piek. Heel wat klimatologische en operationele tegenvallers, een algemeen wantrouwen tegenover Chinese smallcaps na een aantal gevallen van fraude, maar ook het bedenkelijke trackrecord van het management liggen hiervan aan de basis.

Cruciaal voor ons is dan ook de aankondiging in maart dat de 73-jarige Tony Tong – de oprichter, CEO en voorzitter van de raad van bestuur – een stap opzijzet. Hij werd als CEO vervangen door de ervaren O N Ng, terwijl met Herman Ng, sinds maart 2013 lid van de raad van bestuur, een financieel beslagen, nieuwe voorzitter werd verkozen. Tommy Tong, de zoon van en gedoodverfde opvolger van de oprichter, wordt vicevoorzitter. Dat nieuwe management moet voor de noodzakelijke ommekeer gaan zorgen.

Alle ingrediënten voor een positieve kentering zijn aanwezig. Asian Citrus beschikt over drie plantages, Hepu, Xinfeng en Hunan, samen goed voor in totaal 1,96 miljoen zomer- en 1,87 miljoen wintersinaasappelbomen. Op Hunan wordt dit jaar de laatste batch van 250.000 grapefruitbomen aangeplant, waardoor de groep er over 750.000 grapefruitbomen beschikt. Het is de eerste commerciële aanplanting – met zaden afkomstig uit de Verenigde Staten – van grapefruit in China, een boom met een vergelijkbare levenscyclus, maar waarvan de verkooprijs van het fruit omtrent 8000 Chinese renminbi (RMB) bedraagt per ton, tegenover 4 à 6000 RMB per ton voor sinaasappelen. Daarnaast plantte Asian Citrus vorig jaar op Hepu ook nog 221.000 bananenbomen. Door het jonge profiel van de bomen zal de productie naar verwachting tegen 2021 ruimschoots verdubbelen: van 205.000 ton in 2013-2014 naar 478.000 ton in 2020-2021.

Ook bij de afdeling fruitverwerking mogen we na de ingebruikname dit jaar van een derde fabriek met een capaciteit van 40.000 ton rekenen op een gestage jaarlijkse groei. De twee bestaande fabrieken hebben een totale capaciteit van 60.000 ton. Voor de resultaten zal het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum 30 juni) een verloren jaar worden, met nauwelijks recurrente nettowinst. Vanaf volgend jaar rekenen we terug op flink hogere winsten (respectievelijk minstens 2 en 3 pence per aandeel in 2015 en 2016).

Asian Citrus beschikte eind december over een riante kaspositie van 2,1 miljard RMB of 16,8 pence per aandeel. Het bedrijf is aan het einde van de investeringscyclus – de bouw van de derde fabriek bij BGP en de aanplanting van Hunan – en zal de komende jaren heel wat extra vrije cash opbouwen. We rekenen erop dat het management met die cash waarde creëert via de inkoop eigen aandelen, stijgende dividenden en overnames.

Conclusie

We grijpen de managementwissel bij Asian Citrus aan om het extreem ondergewaardeerde aandeel op te nemen in de voorbeeldportefeuille. Een uitgelezen kans om in te spelen op het stijgend verbruik van de Chinese consument. We wijzen nog eens op het hoge risico.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content