Dit jaar wordt een overgangsjaar voor ASML, waarin het de EUV-technologie, die cruciaal is voor de groei, op punt zet. De dure overname van Hermes Microvision Inc. moet in het licht daarvan worden gezien.

Van het voormalige dochterbedrijf van Philips, dat in 1995 van de elektronicareus werd afgesplitst, is ASML uitgegroeid tot de onbetwiste marktleider in het segment van productieapparatuur voor de halfgeleidersector. De Nederlanders hebben vrijwel alle grote halfgeleiderbedrijven als klant en werken met sommigen ook nauw samen, waaronder Intel. De halfgeleiderindustrie heeft het niet gemakkelijk door de slabakkende pc-markt. Ook de hoge groeicijfers in het segment van de mobiele toestellen (smartphones) zijn verleden tijd. De lagere groei moet worden gecompenseerd door andere segmenten, zoals de opkomst van het internet der dingen waarbij de meest uiteenlopende apparaten aan elkaar worden gekoppeld.

Dat doet de vraag naar steeds kleinere en meer energiezuinige halfgeleiders toenemen. Daarop moet ook de productietechnologie worden aangepast. Daarom is ASML al enkele jaren bezig met de EUV-technologie op basis van extreem ultraviolet licht. ASML mikt voor dit jaar op een verkoop van zes à zeven EUV-machines. In 2017 moet dan de commerciële doorbraak volgen en tegen 2020 wil de groep 40 tot 45 machines omzetten.

Om de ontwikkeling te versnellen, doet ASML ook overnames. Twee jaar geleden kochten de Nederlanders al het Amerikaanse Cymer, gespecialiseerd in lasertechnologie. Eerder deze maand was het de beurt aan Hermes Microvision Inc. (HMI) uit Taiwan. Dat bedrijf is gespecialiseerd in meet- en regeltechnologie die ervoor moet zorgen dat de productie van nog kleinere chips efficiënter kan verlopen. ASML betaalt 2,75 miljard EUR, wat veel lijkt voor een bedrijf met een omzet van slechts 182 miljoen EUR en een nettowinst van 64 miljoen EUR. Maar het bod van 31% boven de beurskoers ligt wel nog meer dan 40% onder de beurswaarde die HMI vorig jaar nog had.

Een doorbraak van EUV is absoluut nodig om de beloftes van het management te laten uitkomen. ASML mikt tegen 2020 op een omzet van 10 miljard EUR, tegenover 6,3 miljard EUR vorig jaar. Verder moet de winst per aandeel verdrievoudigen met 2014 als referentie, wat een winstcijfer van meer dan 8 EUR per aandeel impliceert. Zover zijn we nog niet, want in het eerste kwartaal bleef de omzet steken op 1,33 miljard EUR, 19% minder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De brutomarge daalde naar 42,6%, tegenover nog 47,2% in dezelfde periode vorig jaar. De totale orderportefeuille bedroeg net iets meer dan 3 miljard EUR.

ASML had op het einde van het eerste kwartaal 3,14 miljard EUR in kas. Daarvan wordt 750 miljoen EUR aangewend om de overname te financieren. Daarnaast wordt een schuld van 1,5 miljard EUR aangegaan. Het resterende deel wordt gevonden via een uitgifte van 5,9 miljoen aandelen. Eerder dit jaar kondigde ASML een dividendverhoging aan van 0,7 EUR naar 1,05 EUR per aandeel.


Conclusie

Dit jaar wordt een overgangsjaar voor ASML waarin het de EUV-technologie, die cruciaal is voor de groei van het bedrijf, verder op punt zal zetten. De vrij dure overname moet in het licht daarvan worden gezien. ASML heeft geen andere keuze, als het zijn ambitieuze winst- en omzetdoelstellingen tegen 2020 wil realiseren. Tegen bijna 30 keer de winst van de jongste vier kwartalen is het aandeel duur. ASML is een schitterend bedrijf, maar wacht op een gunstiger instapmoment.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content