Atenor Group zit opnieuw op kruissnelheid

© Atenor Group

Maar liefst twaalf van de zestien projecten in de portefeuille van Atenor hebben bijgedragen tot de jaarwinst. Centraal-Europa is weer een groeipool. De vastgoedgroep is klaar voor enkele sterke jaren.

Het jaarresultaat van Atenor Group is bescheiden gestegen van net geen 20 miljoen euro in het boekjaar 2015 tot 20,37 miljoen euro in 2016. De diversificatie die de vastgoedgroep nastreeft, wordt steeds meer zichtbaar. De grootste bijdrage aan het resultaat kwam vorig jaar van Vaci Greens in Boedapest, waar de verkoop van het gebouw C in december werd afgerond. Dat doet deugd. Dit jaar moet de verkoop van de gebouwen A en B volgen. Vele jaren waren er twijfels over de uitstap naar Centraal-Europa, maar nu is die regio weer een groeipool.

Atenor is actief in negen steden, waarvan Brussel, Luxemburg, Boedapest en Boekarest de basis zijn. De zestien projecten (630.000 vierkante meter) evolueren gunstig. Voor het prestigieuze project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is het einde in zicht, met dit jaar de verkoop van de resterende appartementen in de Toren. Trebel, het andere Brusselse sterproject (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel, 30.000 vierkante meter), werd aan het Europees Parlement verkocht. Het residentiële deel van het project Port du Bon Dieu in Namen is helemaal verkocht. Er rest nog het kantorenproject (CBC).

In Boekarest (73.000 vierkante meter) ondertekende Atenor een tienjarige huurovereenkomst met Genpact voor 22.000 vierkante meter voor het derde gebouw op de site Hermes Business Campus, dat tegen eind dit jaar af moet zijn. De verkoop van een of meer gebouwen is gepland in 2017 of 2018. De aankoop van twee aangrenzende percelen (Dacia One) in Boekarest moet in 2018-2019 voor inkomsten zorgen.

Van The One (vroeger het Europa-project), het gemengde stedelijke project in Brussel, met 30.000 vierkante meter kantoorruimte en een honderdtal woningen, is ongeveer de helft van de appartementen verkocht. Het project Victor, een fiftyfifty project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, is een lange lijdensweg, maar de kantoren en het residentiële deel komen er wel. De eerste fase van de bouwwerken voor City Dox, een gemengd project van meer dan 100.000 vierkante meter in Anderlecht naast het Kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), zijn van start gegaan.

De commercialisering van de eerste vier woonblokken van Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Mons, verloopt succesvol. Atenor start er de bouw en de verkoop van een vijfde woonblok. De bouw van La Sucrerie in Ath zit nog in de eerste fases. Alles is verkocht van het residentiële project Les Brasseries de Neudorf, maar de oplevering heeft wel vertraging opgelopen tot mei. Ook het Air-project in Luxemburg verdwijnt uit de portefeuille. Het is de bedoeling Palatium in Brussel (Louizawijk naast Justitiepaleis) tegen eind 2017 te verkopen.

Les Berges de l’Argentine in Tervuren wordt een woon- en dienstenproject van 26.000 vierkante meter. Er wordt volop gebouwd vanaf 2018. Nog in Tervuren werd Nysdam (15.600 vierkante meter) opnieuw aangekocht voor conversie of renovatie. De werken voor het Naos-project op de Belvalsite in Luxemburg worden in mei aangevat (14.000 vierkante meter kantoren en winkels). De recentste aanwinsten zijn het Realex-project in Brussel en het vastgoedcertificaat Beaulieu.

Conclusie

De portefeuille van Atenor zit weer op kruissnelheid en de vastgoedgroep is klaar voor een aantal sterke jaren. De dividendverhoging met 2 procent tot 2,04 euro bruto per aandeel leidt een geleidelijke verdere verhoging van het dividend in.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 280 miljoen euro

K/w 2016: 13

Verwachte k/w 2017: 9,5

Koersverschil 12 maanden: +19%

Koersverschil sinds jaarbegin: +9%

Dividendrendement: 4,0%

Partner Content