Atenor Group

De portefeuille van Atenor Group heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen.

De jaarresultaten van de vastgoedontwikkelaar Atenor Group, met een portefeuille van ongeveer 600.000 vierkante meter gespreid over twaalf projecten en het South City Hotel (staat te koop), voldeden aan de verwachtingen. Het nettoresultaat kwam uit op 12,1 miljoen EUR (2,29 EUR per aandeel), 22% beter dan in 2012. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel was wat minder dominant als winstbron. Die site is een prestigieus en origineel gemengd project van 80.000 vierkante meter (winkels, kantoorruimte en vooral de Toren van 140 meter met 42 verdiepingen). Ongeveer 70% van de appartementen van de Toren is inmiddels gereserveerd, tegenover ongeveer 50% bij de aankondiging van de jaarcijfers vorig jaar. Eén van de vier kantoorgebouwen moet nog verkocht raken en ook ongeveer 75% van de Terrassen-gebouwen is al gereserveerd.

Bijna 40% van de inkomsten kwam vorig jaar van een ander Brusselse sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter). Het gebouw werd aan het Europees Parlement verkocht. Daardoor mag de stand van de ontwikkeling (38,5%) in de inkomsten worden meegerekend. Een veel bescheidener bijdrage was er van het project Port du Bon Dieu, een residentieel project in Namen, waarvan 42% van het eerste blok met 46 appartementen (140 in totaal) werd verkocht.

De ontwikkeling van de projecten op toplocaties in Boekarest (78.000 vierkante meter; Hermes Business Campus) en in Boedapest (56.000 vierkante meter; Vaci Greens) raakt op snelheid. In Boekarest werd de groep nochtans geconfronteerd met het faillissement van de algemene aannemer, de Oostenrijkse groep Alpine, maar er werd snel een andere partij gevonden, zodat er geen invloed op het budget en de timing is. In Boekarest is 40% van het eerste blok van drie verhuurd. In Boedapest is een eerste blok van vijf al volledig verhuurd en is men begonnen met de realisatie van een tweede blok.

Voor het gemengd, stedelijk project in Brussel, het Europa-project met ongeveer 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en 8000 vierkante meter residentieel vastgoed, loopt men al enige tijd vertraging op door een herziening van het project, maar nu is sprake van een akkoord. Ook vertraging heeft het project Victor, een fiftyfiftyproject met CFE aan het Brusselse Zuidstation. City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), is dan weer wel een voltreffer. In Wallonië zijn er nog twee residentiële projecten met Au Fil des Grands Pres, de wijk van het nieuwe station in Mons en La Sucrerie in Ath, waar dit jaar een eerste vergunning wordt verwacht en de commercialisatie dit of volgend jaar kan worden opgestart.

Les Brasseries de Neudorf is een residentieel project in Luxemburg, dat zeer vlot verkoopt, maar waar het nog wachten is op de goedkeuring. Het Air-project, eveneens in Luxemburg, omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project wordt wellicht dit jaar verkocht. Het dividend blijft onveranderd op 2 EUR bruto per aandeel of in nieuwe aandelen.

Conclusie

Voor 2014 wil het management het resultaat van vorig jaar minstens evenaren. De portefeuille heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen en de winst zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen. Een vastrentend alternatief.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content