Atenor Group

De portefeuille van Atenor heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen, en de winst zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen.

De vastgoedontwikkelaar Atenor heeft een portefeuille van ongeveer 600.000 vierkante meter, gespreid over twaalf projecten en het South City Hotel (hotel staat te koop). De trading-update over het eerste trimester blijft een gunstige ontwikkeling vertonen. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is een prestigieus en origineel gemengd project van 80.000 vierkante meter (winkels, kantoorruimte en een toren van 140 meter met 42 verdiepingen). Het belangrijkste nieuws is dat het laatste van de vier kantoorgebouwen (10.000 vierkante meter) is verkocht geraakt. De koper is het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RVSZ). Het einde van de werken aan UP-Site is gepland voor eind deze maand. Intussen gaan de reservaties en de verkoop van appartementen gewoon door.

Een ander Brussels sterproject Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter) werd verkocht aan het Europees Parlement. Daardoor mag de stand van de ontwikkeling in de inkomsten worden meegerekend. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel project in Namen, waarvan 50% van het eerste blok met 46 appartementen (140 in totaal) werd verkocht, ontwikkelt zich ook voort. De ontwikkeling van de projecten op toplocaties in Boekarest (78.000 vierkante meter; Hermes Business Campus) en in Boedapest (56.000 vierkante meter; Vaci Greens) raakt op snelheid. In Boekarest werd de groep nochtans geconfronteerd met het faillissement van de algemene aannemer, de Oostenrijkse groep Alpine, maar er werd snel een andere partij gevonden, zodat er geen invloed op het budget en de timing is. In Boekarest is 40% van de eerste blok van drie verhuurd. In Boedapest is een eerste blok van vijf al volledig verhuurd, en is begonnen met de realisatie van een tweede blok.

Het gemengd stedelijk Europa-project in Brussel met circa 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en 8000 vierkante meter residentieel, loopt al enige tijd vertraging op door een herziening van het project, maar er komt schot in de zaak. Het project Victor, een fiftyfifty realisatie met CFE aan het Brusselse Zuidstation, krijgt een volledige herziening. City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), is dan weer wel een voltreffer. In Wallonië zijn er nog twee residentiële projecten met Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Bergen, en La Sucrerie in Ath, waar dit jaar een eerste vergunning wordt verwacht en de commercialisatie dit of volgend jaar kan worden opgestart. Met Les Brasseries de Neudorf zitten we in Luxemburg. Een residentieel project, dat zeer vlot verkoopt, maar waar de goedkeuring nog altijd uitblijft door administratieve vertragingen.

Het Air-project situeert zich ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project wordt wellicht dit jaar opnieuw verkocht. Aandeelhouders krijgen eind deze maand een dividend van 1,50 EUR netto per aandeel uitgekeerd, of per 21 bestaande aandelen één nieuw aandeel tegen 31,50 EUR per aandeel.

Conclusie

De portefeuille heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen en de winst zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen. Anderzijds is de koers de voorbije maanden mooi opgelopen. We verlagen daarom het advies en halen het aandeel uit de Inside Selectie.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content