Atenor Group

De portefeuille van Atenor heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen.

De halfjaarcijfers van Atenor, de vastgoedontwikkelaar met een portefeuille van ongeveer 600.000 vierkante meter, gespreid over dertien projecten en het South City Hotel (hotel staat te koop), bleven met 3 miljoen EUR netto duidelijk onder de verwachtingen van de analisten. Het project UP-Site aan het Kanaal in Brussel is een prestigieus en origineel gemengd project (winkels, kantoorruimte en vooral een Toren van 140 meter met 42 verdiepingen) van 80.000 vierkante meter. Het belangrijkste nieuws is dat het laatste van de vier kantoorgebouwen (10.000 vierkante meter) verkocht is geraakt. De koper is het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RVSZ). Intussen gaan de reservaties en verkoop van appartementen gewoon door.

Een ander Brussels sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter) werd verkocht aan het Europees Parlement. Daardoor mag de stand van de ontwikkeling in de inkomsten worden meegerekend. De oplevering is gepland voor 2016. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel project in Namen, waarvan 60% van het eerste blok van 46 appartementen (140 in totaal) werd verkocht, ontwikkelt zich ook verder.

De ontwikkeling van de projecten op toplocaties in Boekarest (78.000 vierkante meter; Hermes Business Campus) en in Boedapest (56.000 vierkante meter; Vaci Greens) raakt op snelheid. In Boekarest werd de groep nochtans geconfronteerd met het faillissement van de algemene aannemer, de Oostenrijkse groep Alpine, maar er werd snel een andere partij gevonden, zodat er geen invloed is op het budget en de timing. In Boekarest is het eerste blok van drie verhuurd. In Boedapest is een eerste blok van vijf volledig verhuurd en is 34% voorverhuurd van een tweede blok.

Het gemengde stedelijke project in Brussel, het Europa-project met 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en 8000 vierkante meter residentieel, loopt al enige tijd vertraging op door een herziening van het project, maar er komt schot in de zaak. Het project Victor, een fiftyfiftyproject met CFE aan het Brusselse Zuidstation, krijgt een volledige herziening. City Docks, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het Kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), is dan weer wel een voltreffer.

In Wallonië zijn er twee residentiële projecten, met Au Fil des Grands Pres, de wijk van het nieuwe station in Mons, en La Sucrerie in Ath, waar dit jaar een eerste vergunning wordt verwacht en de commercialisering nog dit jaar kan worden opgestart. Les Brasseries de Neudorf in Luxemburg is een residentieel project, dat vlot verkoopt (67% voorverkocht) en waar de goedkeuring eindelijk een feit is. Het Air-project ligt ook in Luxemburg en omvat de ex-hoofdzetel van ING. Dat project wordt wellicht dit jaar al weer verkocht. Rue aux Laines in Brussel is een nieuwkomer, een gemengd project voor ongeveer 14.000 vierkante meter in de Louizawijk. Weldra komt er meer dan wellicht nog een project bij: de site van Swift in Tervuren, die wordt omgevormd tot 180 woningen. De onderhandelingen zitten in de eindfase.

Conclusie

De portefeuille heeft aan maturiteit en dynamiek gewonnen en de winst zal dit en de eerstvolgende jaren door vele projecten worden gedragen. De mindere halfjaarcijfers zullen in het tweede semester gecompenseerd worden.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content