Barco verlaagt omzetprognose

Jan De Witte, CEO Barco © belga

Barco leverde een gemengd halfjaarrapport af. De markt had vooral aandacht voor de lagere omzetprognose. Toch waren er ook positieve punten, zoals de hogere bestellingen en de toegenomen marges in twee van de drie afdelingen.

Barco had het jaar ingezet onder een ongunstig gesternte met tegenvallende omzetcijfers over het eerste kwartaal. Die trend trok het door naar de volledige eerste jaarhelft. De groepsomzet daalde met 2,1 procent op jaarbasis naar 518 miljoen euro, een cijfer onder de consensusprognose. Meteen paste Barco ook de verwachting voor het volledige boekjaar aan. In april rekende het nog op een groei met 5 procent. Nu wordt op een stabiele omzet gerekend.

Barco kan als dollarverdiener wel een excuus inroepen. Sinds begin dit jaar steeg de euro met 9 procent in waarde tegenover de Amerikaanse munt. Toch viel de omzetdaling voor het grootste deel toe te schrijven aan de Entertainment-afdeling. Die omvat de activiteiten in digitale cinema, waarin Barco marktleider is, en de professionele schermen voor grote evenementen. De omzet van die afdeling daalde met 9,2 procent naar 247,4 miljoen euro. De gespecialiseerde lichtafdeling High End Systems, die deel uitmaakte van Entertainment en goed was voor een jaaromzet van ongeveer 20 miljoen euro, werd dit jaar verkocht aan het Amerikaanse ETC. Barco verkocht ook minder laserprojectoren in China en de Verenigde Staten. 2016 was een topjaar voor digitale cinema in China. De markt breidt nog altijd uit, maar de groei is wel gedaald. Er was wel groei in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en India.

Enterprise en Healthcare konden ondanks een omzetstijging met respectievelijk 7 en 8,7 procent de achteruitgang bij Entertainment niet compenseren. Enterprise profiteerde van het succes van ClickShare en ook de investeringen in controlekamers werpen vruchten af. Bij Healthcare kon Barco het marktaandeel op verscheidene markten uitbreiden. De bedrijfskasstroom of ebitda lag in de eerste jaarhelft met 48,2 miljoen euro wel iets boven de verwachtingen. De ebitda-marge bleef op jaarbasis ongewijzigd op 9,3 procent. Exclusief valutaverschillen zou die zijn uitgekomen op 10,3 procent. Op afdelingsniveau daalde de marge bij Entertainment naar 7,1 procent, tegenover 8,3 procent vorig jaar. Enterprise (11,1%) en Healthcare (11,5%) scoorden boven het groepsgemiddelde. Het aantal nieuwe bestellingen in de eerste jaarhelft lag met 561,9 miljoen euro 5,4 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De nettoliquiditeitspositie daalde van 286,6 miljoen euro eind december naar 228 miljoen euro aan het einde van het eerste semester. Daarvan is ongeveer 140 miljoen euro vrij beschikbaar. De rest van de cashbalans is ondergebracht in de China Film Group, de joint venture waarmee Barco de lokale Chinese markt voor digitale cinema bedient. De vrije kasstroom was 33,5 miljoen euro negatief door een stijging van het werkkapitaal. In de tweede jaarhelft zou die maatstaf weer positief zijn.


Conclusie

De omzetwaarschuwing zette een domper op het sentiment, maar toch mogen ook de positieve elementen niet uit het oog worden verloren. De sterke orderinname leidde nog niet tot een hogere omzet, maar dat zal in de tweede jaarhelft wel zo zijn. Vanwege de correcte waardering houden we het advies voorlopig ongewijzigd, maar bij een terugval onder 80 euro komt Barco wel weer op de koopradar.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,12 miljard euro

K/w 2016: 55

Verwachte k/w 2017: 20,5

Koersverschil 12 maanden : +35%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6%

Dividendrendement: 2,2%

Partner Content