Barrick Gold

Barrick heeft omzet- en productiegroei ingeruild voor het saneren van de balans. De kasstromen gingen de hoogte in en het aandeel kon sinds het jaarbegin verdrievoudigen, beter dan het sectorgemiddelde. Enkel bij een verder aantrekkende goudprijs kan de koers verder omhoog.

Barrick Gold, met hoofdzetel in Canada, had lange tijd de dubieuze eer om de gouddelver met de hoogste schuldpositie te zijn. Dit was een erfenis van een ambitieuze overnamestrategie. Anderhalf jaar geleden torste de groep nog meer dan 13 miljard USD schulden. Barrick heeft tijdig de knop omgedraaid en zette alles op alles om de schuld af te bouwen. Vorig jaar alleen werd de schuld met 3,1 miljard USD afgebouwd. De doelstelling voor 2016 ligt op minstens 2 miljard USD. Na de eerste jaarhelft is Barrick op de goede weg met een reductie van 970 miljoen USD. Eind dit jaar zou de groepsschuld niet meer dan 8 miljard USD mogen bedragen of ongeveer 2 keer de bedrijfskasstroom of ebitda. Tegen 2019 moet de groepsschuld onder 5 miljard USD dalen door een combinatie van hogere kasstromen en de verdere afbouw van activa. Met die kasstromen gaat het intussen de goede richting uit. De vrije kasstroom was tussen april en juni voor het vijfde kwartaal op rij positief en bedroeg 274 miljoen USD. Over de eerste jaarhelft loopt dit cijfer op naar 455 miljoen USD, bijna even veel als wat in het volledige jaar 2015 werd gerealiseerd (471 miljoen USD). Gezien de recente evolutie van de goudprijs zullen de kasstromen in het lopende derde kwartaal verder toenemen. Wat de verkoop van activa betreft, bleef het vooralsnog vrij kalm. Vorig jaar werden twee mijnen verkocht aan Kinross Gold. Barrick liet wel weten dat er verschillende activa in de etalage staan. Het gaat onder meer om de Lumwana-kopermijn in Zambia en de participatie (50%) in de Chileense Zaldivar-kopermijn. Ook het belang in de Kalgoorlie-mijn in Australië (50%) mag voor de juiste prijs de deur uit. Mede-eigenaar Newmont Mining, die de mijn uitbaat, heeft uiteraard interesse maar beide partijen zijn nog niet tot een financiële overeenkomst gekomen. Kalgoorlie beschikt over ruim 4 miljoen ounce aan reserves en de jaarlijkse output van de mijn bedraagt 350.000 tot 365.000 ounce. Analisten gaan uit van een marktwaarde van ongeveer 1 miljard USD voor de participatie. Het belang van 63,9% in Acacia Mining is een ander actief van Barrick dat te koop staat. Acacia omvat drie mijnen in Tanzania en enkele andere Afrikaanse exploratieactiva. De beurswaarde van Acacia is dit jaar al ruim verdrievoudigd, wat de waarde van de participatie momenteel op ongeveer 1,9 miljard USD brengt. Minder operationele activa betekent ook dat de output van Barrick niet langer groeit. In het tweede kwartaal produceerden de mijnen van de groep gezamenlijk 1,34 miljoen ounce, 7,5% minder dan een jaar eerder. Na zes maanden bedraagt de groepsproductie 2,62 miljoen ounce (was 2,84 miljoen ounce vorig jaar). Voor het volledige boekjaar mikt Barrick op een output tussen 5 en 5,5 miljoen ounce. Goed nieuws was er wel van de productiekost, die in de eerste jaarhelft daalde van 918 naar 744 USD. Barrick verlaagde ook de kostenprognose voor het volledige boekjaar naar 750 tot 790 USD.

Conclusie

Barrick heeft omzet- en productiegroei ingeruild voor het saneren van de balans. De kasstromen gingen de hoogte in en het aandeel kon sinds het jaarbegin verdrievoudigen. Daarmee presteerde Barrick beter dan het sectorgemiddelde. Enkel bij een verder aantrekkende goudprijs kan de koers nog verder omhoog.

Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Partner Content