Bekaert, Ageas, IBA, Biocartis

Van de Bel-20-aandelen zorgde Bekaert voor de beste prestatie over de eerste zes maanden van dit jaar, de verzekeraar Ageas voor de slechtste.

Bekaert

Bij de Bel-20-aandelen zorgde Bekaert voor de beste prestatie over de eerste zes maanden van dit jaar. Tijdens het eerste halfjaar steeg de koers van het aandeel met zowat 45%. Die goede prestatie had te maken met de robuuste omzetgroei van Bekaert in het eerste kwartaal. De groep ging wel gebukt onder ongunstige wisselkoerseffecten, waardoor de gezamenlijke omzet daalde. De lagere grondstoffenprijzen speelden daarbij een rol. In China steeg het marktaandeel, maar de groep laat zich terughoudender uit voor het tweede semester. Technisch blijft de trend à la hausse gericht. Op 42 EUR ligt weerstand en op 36 EUR steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, Ageas, IBA, Biocartis

Ageas

Het slechtst presterende Bel-20-aandeel van de afgelopen zes maanden was de verzekeraar Ageas (ex-Fortis). Die slechte performance was onder meer te wijten aan de koersdreun die het aandeel moest incasseren na de brexit. In het spoor van de bankaandelen, die de zwaarste klappen kregen, liepen alle verzekeringsaandelen averij op. Nochtans maakte de groep in maart 2016 een schikking bekend om komaf te maken met het Fortis-verleden. Als gevolg daarvan boekte ze tijdens het eerste kwartaal een eenmalig nettoverlies van 633 miljoen EUR. Technisch keerde de trend naar dalend. Op 32 EUR ligt de eerste horizontale weerstand. Op 30 en 25 EUR ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, Ageas, IBA, Biocartis

IBA

De koers van het Waalse IBA, de bouwer van protontherapiecentra voor de behandeling van kanker, spurtte in sneltreinvaart naar voren. Tijdens de eerste zes maanden steeg de koers opnieuw met zowat 30%. Het orderboek was aan het eind van het eerste kwartaal zeer goed gevuld met 355 miljoen EUR. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 10%, tot 64 miljoen EUR en IBA verwacht dat die groei in de komende jaren zal aanhouden. Onlangs werd een nieuwe hoogste koers bereikt, waarbij de top van 40 EUR – nu de eerste steun – werd overschreden. Op 37 EUR bevindt zich de volgende steunzone.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


Bekaert, Ageas, IBA, Biocartis

Biocartis

Bij de middelgrote waarden liet het biotechaandeel Biocartis een weinig fraaie prestatie optekenen. De groep uit Mechelen, gespecialiseerd in moleculaire diagnose, werd eind april 2015 naar de beurs gebracht tegen 11,50 EUR. Alles draait om het toestel Idylla dat testresultaten kan geven in 40 tot 150 minuten. Biocartis is van plan vier tot vijf nieuwe testen per jaar te lanceren, ook voor de detectie van tumoren zoals dikkedarmkanker, en infectieziekten gaande van griep tot hiv en ebola. Na het einde van de lock-up kwam de koers onder druk. Eind juni werd een bodem gevormd op 7 EUR, waarna de koers licht opveerde.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content