Belgacom

Wat er met de overheidsparticipatie in Belgacom zal gebeuren, gaat pas na de verkiezingen duidelijk worden.

Eind vorige maand mochten de aandeelhouders van Belgacom zich verheugen op het voorlopig laatste hoge dividend van 1,68 EUR (bruto) per aandeel, nadat in december al een tussentijdse uitkering van 0,5 EUR was gebeurd. Vanaf 2014 zullen zowel de Belgische overheid, de hoofdaandeelhouder met een participatie van 53,5%, als de private aandeelhouders zich met minder moeten tevredenstellen. De komende drie jaar wordt de uitkering gereduceerd naar 1,5 EUR. Om het vorige dividend uit te betalen, moest Belgacom zich trouwens nog eens extra in de schulden steken. Eind maart was er een obligatie-uitgifte van 600 miljoen EUR en de groep snoeide onder politieke druk ook fors in de lonen van de directieleden. Lenen om dividenden te kunnen betalen, is nu niet bepaald een duurzame strategie, hoewel Telenet dat al jaren doet.

De vrije kasstroom bij Belgacom daalde vorig jaar met 27%, tot 505 miljoen EUR. Dat was voor het tweede opeenvolgende jaar onvoldoende om de dividenden te kunnen betalen. Belgacom moet tegelijk ook investeren in 4G, het nieuwe mobiele netwerk dat gegevensoverdracht met hoge snelheid mogelijk moet maken. In het voorbije eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar steeg de vrije kasstroom trouwens opnieuw naar 179 miljoen EUR, 30 miljoen EUR meer dan een jaar eerder.

Het kwartaalrapport bevatte voor de rest weinig verrassingen. De groepsomzet kwam met 1,48 miljard EUR, een achteruitgang met 6,7% op jaarbasis, iets onder de consensusprognose uit. Dat had vooral te maken met de forse omzetdaling bij Belgacom International Carrier Services (BICS), dat zogenoemde carrierdiensten (afhandeling van internationale telefoongesprekken) levert. BICS werd geplaagd door de dure euro en ziet dit jaar een aantal grote contracten aflopen. De impact op de winstgevendheid is niet groot, want bij carrieractiviteiten zijn de marges erg laag.

De consumentendivisie zag de omzet met 3,1% afkalven en in het bedrijfssegment bleef de achteruitgang beperkt tot 2,7%. Belgacom kreeg er in het eerste kwartaal per saldo meer nieuwe klanten bij voor internet en digitale televisie. Ook mobiele telefonie deed het goed, vooral dan in het bedrijfssegment. Die trend zagen we eerder al in het vierde kwartaal en wordt nu dus voortgezet. Niet alleen Telenet, maar ook Proximus profiteert dus van de uitstroom bij Mobistar. Belgacom boekt in navolging van Telenet ook meer succes met gebundelde pakketten, onder meer dankzij nieuwe tariefplannen en een uitgebreider keuzeaanbod bij digitale televisie.

De ebitda of bedrijfskasstroom daalde met 6,6%, tot 412 miljoen EUR, maar zonder eenmalige elementen bedroeg het verlies slechts 5%. Daardoor bleven ook de marges op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De groepsomzet daalde in 2013 met 2,2%. Voor dit jaar wordt, exclusief BICS, op een verdere achteruitgang met 1 tot 2% gerekend. De ebitda, die vorig jaar 4,9% lager dook, zal in 2014 opnieuw 3 tot 4% moeten inleveren. De doelstelling is om vanaf 2016 opnieuw met een hogere omzet en ebitda aan te knopen.

Conclusie

Wat er met de overheidsparticipatie zal gebeuren, gaat pas na de verkiezingen duidelijk worden. Operationeel moeten er de komende kwartalen geen verrassingen worden verwacht. De waardering (6 keer ebitda) ligt in lijn met de sectorgenoten, maar het nettorendement van 5% blijft wel aantrekkelijk.

Advies: kopen

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content