Biocartis

Biocartis timmert geduldig verder aan de toepassingsmogelijkheden van Idylla. De eerste commerciële resultaten zijn bemoedigend, maar het is duidelijk dat de weg naar winstgevendheid nog lang is.

Het bedrijf van CEO Rudi Pauwels wil wereldleider worden in het aanleveren van moleculaire diagnostische oplossingen. Het ontwikkelde daarvoor Idylla, een soort minilabo dat met een zeer grote gevoeligheid en zeer snel (afhankelijk van de complexiteit van de test na 35 tot 150 minuten) resultaten aflevert. Dat betekent een enorme tijdswinst tegenover de klassieke analyses in laboratoria. De bediening van Idylla vereist geen hoogtechnisch geschoold personeel, kan op locatie, dicht bij de patiënt, worden gebruikt en zowat alle menselijke stalen (bloed, stoelgang, biopsies, urine, slijm) verwerken.

Idylla werd in september 2014 gelanceerd. In 2014 werden 82 toestellen verkocht, dankzij een groot order van 80 toestellen. Vorig jaar werden er 83 Idylla’s (32 in eerste en 51 in tweede semester) verkocht, beter dan de vooropgestelde 75. Voor 2016 mikt de groep op 150 tot 175 verkochte toestellen. Elke test wordt uitgevoerd met een cartridge, en de verkoop moet op termijn het belangrijkste deel van de recurrente inkomsten aanleveren. Momenteel is de productiecapactiteit op jaarbasis nog beperkt tot 250.000 cartridges, maar tegen eind 2017 zal die uitbreiden tot 1,4 miljoen. De verkoop van Idylla zorgde in 2015 voor 2,4 miljoen EUR omzet en de cartridges voor 1,2 miljoen EUR omzet (0,4 miljoen EUR in de eerste jaarhelft).

Inclusief de stijgende inkomsten uit samenwerkingsverbanden en subsidies nam de jaaromzet met 44% toe, tot 15 miljoen EUR. Biocartis mikt binnen de groeimarkt van de moleculaire diagnostiek – verwachte jaarlijkse groei met 9,7% tot 2018 – op infectieziekten (45% van de markt; jaarlijkse verwachte groei met 7,6%), en op oncologie (15%, maar het snelstgroeiende segment: +19,2%). In 2014 werd een eerste test gelanceerd, en vorig jaar werden vier tests aan het testmenu toegevoegd: drie kankertests, waaronder de eerste vloeibare biopsietest, en de eerste infectieziektetest (griep en RSV). Dit jaar plant Biocartis vier nieuwe tests, met in het tweede kwartaal een vaste biopsietest voor longkanker en een ebolatest, en in de tweede jaarhelft twee vloeibare biopsietests voor darmkanker en een infectieziektetest (MERS of Middle East Respiratory Syndrome).

Daarnaast rekent Biocartis in de tweede jaarhelft op Europese goedkeuring (CE-markering) van de twee kankertests die vorig jaar exclusief voor wetenschappelijk onderzoek werden gelanceerd, en tegen het jaareinde de goedkeuring voor Idylla en de RSV-test in de Verenigde Staten. Biocartis wil er daarom in 2016 een partnerschap afsluiten, en in 2017 moeten China en Japan volgen. De cashburn bedroeg vorig jaar 33 miljoen EUR en zal dit jaar verder toenemen, met een geschatte kaspositie eind 2016 tussen 45 en 55 miljoen EUR (104,1 miljoen EUR eind 2015). Het is duidelijk dat, in lijn met de verwachtingen, een nieuwe kapitaalverhoging nodig zal zijn.


Conclusie

Biocartis timmert geduldig verder aan de toepassingsmogelijkheden van Idylla. De eerste commerciële resultaten zijn bemoedigend, maar het is duidelijk dat de weg naar winstgevendheid nog lang is. De onvermijdelijke kapitaalverhoging is geen probleem, gezien de sterke aandeelhoudersstructuur. Het aandeel blijft koopwaardig voor de geduldige langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content