Biovalorisatie herleeft bij Tessenderlo

© belga

De resultaten van het eerste kwartaal zijn beter dan verwacht. Dat heeft het chemiebedrijf te danken aan een omzetstijging in de afdelingen Biovalorisatie en Industriële oplossingen.

Voor een keer geen negatieve koersreactie bij de aankondiging van resultaten bij Tessenderlo. Dat was vorig jaar haast elk trimester anders. Die koerscorrecties gebruikte de CEO en referentieaandeelhouder Luc Tack, hetzij persoonlijk (via zijn vennootschap Symphony Mills) dan wel via Picanol(vennootschap Verbrugge), telkens om zijn belang verder op te trekken. Samen zitten ze nu afgerond op 40 procent van de Tessenderlo-aandelen.

Dit jaar is het eerste kwartaal een meevaller geworden met beter dan verwachte cijfers. De samenstelling van het resultaat is wel gewijzigd. Meerdere jaren werd de groep vooral door de Agro-afdeling (hoofdzakelijk Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen uit de afvalstromen van raffinaderijen) overeind gehouden. Dat was in het eerste kwartaal en ook al vorig jaar niet meer het geval. De groepsomzet in het eerste trimester is er met 7,3 procent (6,9% zonder wisselkoersverschillen) op vooruitgegaan tot 431,3 miljoen euro. De enige afdeling met een omzetdaling (-1,6%) was precies de Agro. Wie de meststoffensector de jongste jaren heeft gevolgd, zal daar niet echt van schrikken. Gelukkig was er wel sprake van een omzettoename in twee andere divisies: Biovalorisatie (verwerking slachtafval en gelatine) en Industriële oplossingen (plastiek pijpsystemen en waterbehandeling) met respectievelijk 14,9 en 10,3 procent meer omzet. Vooral het herstel bij Biovalorisatie is een opsteker, want die divisie had de jaren voordien met een duidelijke neergang te maken. De recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) klom 14,4 procent tot 54,8 miljoen euro. Daar geen details per divisie, maar wel de mededeling dat de rebitda-toename voornamelijk werd gerealiseerd in de afdeling Biovalorisatie. In beide andere afdelingen was de rebitda gedaald, wat betekent dat de rendabiliteit in de afdeling Industriële oplossingen behoorlijk onder druk stond.

Vorig jaar behaalde de Agro-afdeling 60 procent van de groepsrebitda (78% in 2015). De rebitda-marge op groepsniveau bedroeg vorig jaar 12,5 procent. De prognose voor heel 2017 van het management werd niet aangepast. De voorspelling blijft een toename van de rebitda met één cijfer, dus minder dan 10 procent.


Conclusie

De cijfers voor het eerste kwartaal kwamen boven de marktverwachtingen uit, maar de jaarprognose werden niet verhoogd. De koersreactie was dan ook beperkt positief. We staan op het hoogste niveau sinds 2007 en de enorme kasstromen van Picanol geven voldoende vuurkracht om het Tessenderlo-belang verder op te trekken. Gezien de naderende bodem in de meststoffen en de biovalorisatie aan de beterhand is, mag het aandeel als redelijk gewaardeerd worden beschouwd tegen 14 keer de verwachte winst voor dit jaar en een verhouding ondernemingswaarde (ev)/bedrijfskasstroom (ebitda) van 8 voor dit jaar.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 1,67 miljard euro

K/w 2016: 15

Verwachte k/w 2017: 14

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +11%

Dividendrendement: –

Partner Content