De formule-Thijs

15,90 EUR – 1B

Een koe voor de melk, en een aandeel bpost voor het dividend. Wie intekende op de beursgang van bpost of intussen aandelen van bpost heeft gekocht, deed dat om te delen in die wijsheid. En bpost ontgoochelt niet. De aandeelhouders – waaronder de Belgische overheid, die nog altijd 50,1% van de aandelen in handen heeft – krijgen op 12 december (9 december ex-coupon) een interim-dividend van 0,93 EUR bruto, waarvan 0,85 EUR te danken is aan de uitstekende winstcijfers over de eerste tien maanden van het jaar. In die periode boekte bpost volgens de Belgische boekhoudnormen een winst van 200,6 miljoen EUR (met dank ook aan een sterke maand oktober), waarvan het bedrijf 85% uitkeert als dividend. Daar komt ook nog een uitzonderlijk dividend van 8 cent per aandeel bij, als compensatie voor een uitzonderlijke belasting in aanloop naar de beursgang. Het finale dividend wordt op de aandeelhoudersvergadering van 14 mei voorgesteld, en is dus nog afhankelijk van de winstcijfers in november en december, maar het moet al flink tegenzitten om het totale brutodividend over het jaar 2013 niet te doen landen in de buurt van 1,1 euro per aandeel. Dat biedt een dividendrendement van ongeveer 7% bruto.

Dankzij de koersstijging van de jongste weken krijgen de intekenaars van het eerste uur dit dividend zelfs gratis, want op basis van een koers van 16 EUR zal het aandeel ook zonder de dividendcoupon boven de intekenprijs blijven. Bpost kan het aantrekkelijke dividend betalen dankzij de goede operationele prestaties op basis van de formule-Thijs. CEO Johnny Thijs heeft de voorbije tien jaar van bpost een performant bedrijf gemaakt door continu de productiviteit op te voeren en de (personeels)kosten af te bouwen. Daarnaast wordt het volumeverlies op de klassieke postmarkt gecompenseerd met prijsverhogingen en de groei in de pakjesdienst.

Dat op die formule nog geen sleet zit, bewezen de resultaten over het derde kwartaal. De recurrente omzet steeg met 3,1% en de recurrente bedrijfswinst (rebit) dikte aan met 11,6%, dankzij een stabilisatie van de daling van het binnenlandse postverkeer (-3,7%) en een sterke groei in de pakjesdienst (omzet + 5% en in volume +7,7%). Bpost mikt hier vooral op het binnenhalen van grote klanten. Over de eerste negen maanden van het jaar boekt bpost een omzetstijging met 1,8%, en een recurrente stijging van de bedrijfswinst met 5,4%. Bpost ligt perfect op schema om minstens evenveel omzet en recurrente bedrijfswinst te boeken als vorig jaar.

Belangrijk voor de financiering van het dividend, dat het bedrijf ruim 200 miljoen EUR kost, is de vrije cashflow. Genormaliseerd staat de teller voor de eerste negen maanden van dit jaar op 236 miljoen EUR, wat voldoende is om de investeringen te financieren en het dividend te betalen, zonder te teren op de kaspositie. Het grootste risico aan de formule-Thijs is misschien nog een vertrek van Thijs zelf, al is dat risico beperkt. Zijn huidige mandaat loopt af in januari, maar zou voor zes jaar kunnen worden verlengd. Er is een nieuwe wet die de lonen voor topmanagers in overheidsdienst beperkt tot 290.000 EUR per jaar, maar voor beursgenoteerde bedrijven mag een uitzondering worden gemaakt. In de coulissen valt te vernemen dat Thijs en de regering wellicht tot een vergelijk en een nieuwe overeenkomst komen.

Bpost ontpopt zich verder tot een stabiel en aantrekkelijk dividendaandeel, wat een sterke troef is in deze tijden van lage rentevoeten. Dat maakt het aandeel wel enigszins kwetsbaar voor mogelijke rentestijgingen, maar als het management de stabiliteit van de cashflows de komende kwartalen verder kan bevestigen, dan kan het aandeel van bpost standhouden in een scenario van beperkte rentestijgingen. Ondanks de licht opgelopen koers blijft het advies ‘koopwaardig'(rating 1B).

Koopwaardig

Partner Content