Thijs of geen Thijs, de volumedaling van de binnenlandse post kan dit jaar opnieuw worden gecompenseerd met een verder aantrekkende groei in de pakjesdienst.

Het opstappen van topman Johnny Thijs veroorzaakte de voorbije weken enige turbulentie, maar bpost wist met sterke resultaten opnieuw rust in de tent te brengen. De cijfers over het vierde kwartaal mogen zonder meer sterk worden genoemd, dankzij de geijkte succesformule die het management al enkele jaren toepast. Het dalende volume in het klassieke postverkeer wordt opgevangen met prijsstijgingen, een sterke groei in de pakjesdienst en verdere productiviteitsverbeteringen. Op die formule zit nog geen sleet, en de Belgische regering, nog altijd de belangrijkste aandeelhouder, benoemt wellicht eerstdaags Koen Van Gerven als nieuwe CEO. Van Gerven is nu lid van het directiecomité van bpost en eerste luitenant van Johnny Thijs. Hij moet bij bpost voor continuïteit zorgen en op die manier Thijs doen vergeten.

De aandeelhouders kunnen intussen hun dividend tellen. Naast het al uitgekeerde interim-dividend van 93 cent per aandeel zal bpost nog eens 20 cent per aandeel uitkeren over de winst van het vierde kwartaal van vorig jaar. In totaal dus 1,13 EUR per aandeel of een dividendrendement van 7,3%. Bpost maakt op die manier zijn belofte bij de beursgang als interessant dividendaandeel waar. Die 20 cent komt overeen met 85% van de nettowinst van 47,5 miljoen EUR – zoals berekend volgens de Belgische boekhoudnormen – in het vierde kwartaal. De omzet bleef stabiel, maar de onderliggende bedrijfswinst verraste aangenaam met een stijging van bijna 20% in het vierde kwartaal, onder meer dankzij een sterke en verder aantrekkende groei in de pakjesdienst en aanhoudende kostenbesparingen.

De volumedaling van ruim 4% in het binnenlandse postverkeer was verwacht en versnelt niet, ook omdat er een lichte maar bemoedigende verhoging van het volume reclamepost kon worden genoteerd in de laatste drie maanden van vorig jaar. Bpost zegt er echter meteen bij dat het te vroeg is om van een positievere businessomgeving te gewagen. Bpost kan dus zeker niet op de lauweren rusten, ook omdat dit jaar de aanbesteding op het programma staat van een nieuw beheerscontract met de overheid voor de verdeling van de binnenlandse post vanaf 2015, met een contractwaarde van 300 miljoen EUR. Dat is een risico voor de inkomsten van bpost, maar zelfs in een ergste geval zou de impact al bij al beperkt moeten blijven.

Intussen produceert bpost een bijzonder interessante vrije kasstroom. Van een onderliggende operationele kasstroom uit de bedrijfsactiviteiten bleef in 2013, na investeringsuitgaven, nog een onderliggende vrije kasstroom van 249 miljoen EUR over, wat bpost toelaat het dividend te financieren zonder schulden te maken. Bpost heeft al een sterke balans, waardoor een bijkomende maar beperkte kapitaalvermindering niet mag worden uitgesloten. Het management verwacht voor 2014 eenzelfde kasstroom, omdat de bedrijfsresultaten die van 2013 moeten kunnen evenaren, bij een investeringsprogramma van 90 miljoen EUR.

Conclusie

Thijs of geen Thijs, de volumedaling van de binnenlandse post kan dit jaar opnieuw worden gecompenseerd met een verder aantrekkende groei in de pakjesdienst en met het verder opdrijven van de productiviteit door nog eens minstens 800 voltijdsequivalenten te laten afvloeien. Aandeelhouders mogen dus blijven rekenen op een aantrekkelijk dividendrendement van ruim 7%.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1B

Partner Content