Het aandeel van bpost nog kopen voor verdere winstgroei en koersstijgingen is voorlopig verloren moeite.

Kampen met een structurele daling van de kernactiviteit en toch de bedrijfswinst (ebit) met 6,4% opkrikken, het is weinig bedrijven gegeven, maar bpost deed dat kunstje in 2014 nog eens helemaal over. Het binnenlandse postverkeer daalde vorig jaar met 4,4%, wat bpost 28,3 miljoen EUR aan bedrijfskasstroom (ebitda) kostte, maar die aderlating werd in de eerste plaats ruimschoots goedgemaakt door de groei in de pakjesdienst. In die divisie stegen de volumes met 7% en de ebitda met 49,6 miljoen EUR, met dank ook aan een sterk vierde kwartaal. De groei van de ebitda vertaalde zich in 2014 ook in een stijging van de ebit-marge, de nettowinst (+8,5% volgens de Belgische boekhoudregels) en een stijging van het brutodividend tot 1,26 EUR per aandeel.

Het wordt voor bpost moeilijk om die sterke prestatie dit jaar te herhalen. De ambitie van het management beperkt zich tot het handhaven van de ebitda op het niveau van 2014. Een aantal elementen maakt verdere winstgroei moeilijk. Eind vorig jaar vertraagde de daling van het binnenlandse postverkeer nog, maar in de eerste weken van dit jaar noteerde bpost opnieuw een versnelde substitutie naar elektronisch mailverkeer. Het postvolume zou dit jaar meer dan 5% dalen. Daarnaast mag bpost zich verwachten aan een daling van de vergoeding die de overheid betaalt voor de verdeling van kranten en tijdschriften. De vergoeding voor dit beheerscontract zal door de besparingspolitiek van de regering 16,5 miljoen EUR lager liggen. Binnenkort moet ook duidelijk worden wie het nieuwe beheerscontract, dat vanaf 2016 in voege treedt, binnenhaalt. Bpost is daarbij de topfavoriet.

Een ander cruciaal element in de sterke resultaten van bpost zijn de aanhoudende productiviteitsverbeteringen. Maar dit jaar ligt de productiviteitswinst onderaan de vork van de gemiddelde jaarlijkse daling van het personeelsbestand van 800 tot 1200 voltijds equivalenten. Dit jaar kondigt zich dus moeilijker aan. De pakjesdienst blijft echter groeien, zowel in het binnenland als internationaal. Daarnaast is het management vrij voorzichtig in de vooruitzichten en daalt het binnenlands postverkeer mogelijk minder snel dan nu wordt gevreesd. Vanaf 2016 moet het bijkomende herstructureringsplan Alpha de productiviteitswinst weer op het gewenste niveau brengen.

Ervan uitgaand dat de operationele resultaten in 2015 die van 2014 zullen evenaren, blijft het aandeel nog vrij aantrekkelijk gewaardeerd, ondanks de koersstijgingen van de jongste maanden. Het bruto-dividendrendement van 5% is te vergelijken met een risicovrije rente van nog amper 0,48% op tienjarig Belgisch overheidspapier. Met een koers-winstverhouding van 17 en een ondernemingswaarde (ev) van 8 keer de ebitda zijn de beste koopkansen verleden tijd. Daar kan bpost wel een vrij fenomenale vrije kasstroom (1,86 EUR per aandeel in 2014) tegenover zetten, zodat het dividend met de vingers in de neus kan worden gefinancierd. Het is aan de federale regering om eventueel over een kapitaalvermindering te beslissen.

Conclusie

Bpost nog kopen voor verdere winstgroei en koersstijgingen is voorlopig verloren moeite. Het aandeel kan u nog altijd kopen voor het voldoende stabiel en aantrekkelijk dividendrendement.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content