CF Industries

Zo goed als het de voorbije jaren ging voor CF Industries, zo moeilijk heeft de meststoffengigant het dit jaar. Toch is het concern vanuit een langetermijnperspectief aantrekkelijk.

Voor de aandeelhouders van de meststoffengigant CF Industries waren ook de voorbije weken weer een ‘rollercoaster’. De aanleiding waren de resultaten over het derde kwartaal. Vooral de mededeling dat een belangrijke kredietlijn was gehalveerd van 1,5 miljard tot 750 miljoen dollar deed de koersen van het aandeel en de obligaties geen deugd. Maar aanpassingen in de schuldenstructuur en een langverwachte herleving in de meststoffenprijzen deed het verlies van haast 10 procent omslaan in een koerswinst van 10 procent.

Maar eigenlijk is het hele jaar al moeilijk voor de aandeelhouders. In de S&P500-index (de belangrijkste 500 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven) is het dit jaar bij de slechtst presterende tien waarden. De koers dook al 30 procent lager, op een gegeven moment zelfs 40 procent. Die recent in de voorbeeldportefeuille opgenomen waarde deed het tot de zomer van 2015 fantastisch op Wall Street.

CF Industries werd net na de Tweede Wereldoorlog opgericht (1946) en kreeg pas in 2005 een beursnotering op de New York Stock Exchange tegen omgerekend amper 3,2 dollar. Na een piek op bijna 70 dollar vorig jaar is de koers teruggevallen tot zelfs even 20 dollar.

CF Industries is de voorbije jaren uitgegroeid tot de grootste producent van stikstofhoudende meststoffen of nitraten (chemisch symbool ‘N’) ter wereld. Als we het moeten vergelijken met een Europese speler, dan komen we onmiddellijk bij het Noorse Yara International uit. In 2014 waren er trouwens fusiegesprekken tussen CF Industries en Yara. Maar de gesprekken om de grootste meststoffengroep ter wereld in de stikstofhoudende meststoffen te vormen, werden stopgezet.

In 2015 volgde een nieuwe overnamepoging. Ditmaal wilde CF Industries de Amerikaanse en de Europese meststoffenfabrieken van OCI (Orascom Construction Industries) van de rijke Egyptische familie Sawirisovernemen. Maar ook die deal kwam er niet.

Niet alleen de mislukte overnamepogingen wegen op de koers. In het derde kwartaal was er een nettoverlies van 30 miljoen dollar of 13 dollarcent per aandeel. Zonder eenmalige elementen was er nog een winst van 30 miljoen dollar of 13 dollarcent per aandeel, tegenover nog 54 dollarcent per aandeel in hetzelfde kwartaal van 2015. De omzet lag ook al bijna 27 procent lager dan in periode juli-september 2015. Na negen maanden blijft de terugval van de omzet nog beperkt tot 11,7 procent. Maar door de daling van de brutomarge van 39,7 naar 26,5 procent maakte de (aangepaste) nettowinst een duik van 728 naar 199 miljoen dollar, of van 3,07 dollar naar amper 0,85 dollar per aandeel (-72%). Vandaar de enorme koersdruk dit jaar. In 2012 was er nog een recordwinst van 5,58 dollar per aandeel.

De analistenconsensus voor dit jaar blijft maar dalen en staat nu in de buurt van 1 dollar per aandeel. De CF-top mikt pas in 2018 op een prijsherstel. De verhouding ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) bedraagt 11 voor 2017. Aan het kwartaaldividend van 0,30 dollar per aandeel werd (voorlopig?) nog niet geraakt.


Conclusie

De prijzen en de winsten blijven onder druk staan en ook het financiële plaatje is minder rooskleurig geworden de afgelopen jaren. Vanuit een meerjarenperspectief is de waardering echter naar Amerikaanse normen erg aantrekkelijk geworden tegen 1,6 keer de boekwaarde. Het aandeel blijft in de voorbeeldportefeuille.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 6,5 miljard dollar

K/w 2015: 23

Verwachte k/w 2016: 35

Koersverschil 12 maanden: -39%

Koersverschil sinds jaarbegin: -32%

Dividendrendement: 4,3%

Partner Content