Cisco Systems

Het aandeel van Cisco werd de voorbije maanden bijna 30% duurder en noteert nu in de buurt van het hoogste peil in meer dan 7,5 jaar.

Topman John Chambers, die de jongste twee decennia aan het roer stond bij de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur Cisco Systems, kan het bedrijf na de zomer met een gerust gemoed in handen geven van zijn opvolger. Het aandeel Cisco werd de voorbije maanden bijna 30% duurder en noteert nu in de buurt van het hoogste peil in meer dan 7,5 jaar. De Amerikaanse technologiereus klopte in de drie maanden tot eind april voor het zesde opeenvolgende kwartaal de consensusverwachtingen. Cisco realiseerde een omzet van 12,14 miljard USD, wat 5,1% meer was dan een jaar eerder, maar ook 1,7% hoger dan in het vorig kwartaal.

Opmerkelijk is dat Cisco weinig last heeft van de dure dollar (USD). Dat komt ten dele omdat de groeilanden het wat laten afweten. China blijft daarbij een probleemgeval. Na het afluisterschandaal kopen Chinese bedrijven en overheidsdiensten steeds minder Amerikaanse technologie voor hun netwerken. Exclusief China groeiden de Aziatische activiteiten wel met 8%. Rusland (-41%) en Brazilië (-10%) kenden eveneens betere tijden.

Cisco is traditioneel meer afhankelijk van de bedrijfsmarkt en de lagere investeringen in netwerkapparatuur van de telecombedrijven waren geen verrassing. Dat had al met al weinig impact op de winstcijfers, want de nettowinst dikte met 12% aan, tot 2,44 miljard USD of 0,47 USD per aandeel. De verkoop van producten (77% van de groepsomzet) steeg met 5,7%, tot 9,33 miljard USD. Bij de diensten bleef de vooruitgang beperkt tot 3,2%.

Cisco heeft lange tijd met lede ogen moeten aanzien hoe kleinere concurrenten die zich specialiseerden in het beheren van netwerktaken door middel van software (software defined networking of SDN) marktaandeel afsnoepten. De nieuwe hardware van Cisco heeft intussen echter ook SDN-functionaliteiten en werden door de markt erg goed onthaald. De omzet uit switches steeg met 6% dank zij het succes van de Nexus-productlijn. Cisco blijft dominant in dit segment met een marktaandeel van 61,1%, ver voor het nummert twee HP, dat slechts 9,5% van de markt in handen heeft. De verkoop van routers steeg met 4%. De brutomarge bleef op een hoog niveau (62,1%) gehandhaafd.

Cisco mikt voor het lopende kwartaal op een omzetgroei tussen 1 en 3%. De consensusprognose voor het volledige boekjaar bedraagt 3,6%. Cisco sloot het derde kwartaal van het fiscaal boekjaar af met 54,4 miljard USD aan liquiditeiten. De totale schuld bedraagt 21 miljard USD. De liquiditeitspositie wordt kwartaal na kwartaal verder uitgebouwd door de hoge kasstromen. Ondanks het inkoopprogramma van eigen aandelen en de dividenduitkeringen kwam de vrije kasstroom het voorbije kwartaal uit op 2,68 miljard USD. Cisco heeft dus ruimte zat om overnames te doen en we verwachten ons de komende maanden dan ook aan minstens één grote transactie. De snelst groeiende segmenten van het bedrijf (beveiliging en data centers) maken daarbij de grootste kans.

Conclusie

Cisco bevestigde de goede evolutie van de jongste kwartalen en werd daarvoor door de markt ook al ruimschoots beloond. Tegen 14 keer de verwachte winst noteert Cisco aan de bovenkant van de gemiddelde waarderingsvork van de jongste vijf jaar. Daarom wachten geïnteresseerde beleggers bij voorkeur een terugval af.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content