Cisco Systems

Cisco is geëvolueerd tot een typisch goedehuisvaderaandeel met een sterke financiële positie en een interessant dividend.

De resultaten van Cisco Systems, de Amerikaanse producent van netwerkapparatuur, voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2015-2016 (afsluitdatum 31 juli) leverden weinig verrassingen op, maar bevestigden wel enkele trends die zich de voorbije kwartalen al aftekenden. Cisco groeit al een aantal jaar niet meer en neemt zijn toevlucht tot kostenbesparingen om de winst op peil te houden. Cisco is lang niet de enige klassieke technologiereus die zich in die situatie bevindt. Ook IBM zit in hetzelfde schuitje. In het tweede kwartaal (periode november-januari) bleef de omzet op jaarbasis zo goed als ongewijzigd op 11,92 miljard USD. Tegenover het eerste kwartaal was er wel een achteruitgang met 6%. Gezien de negatieve effecten van de dure dollar (USD), is een status quo in de huidige marktomstandigheden dus niet zo slecht.

Cisco werd groot door zijn marktleiderschap in routers en switches, fysische apparatuur die nodig is om een computernetwerk te doen draaien. De voorbije jaren kunnen heel wat netwerktaken die vroeger door hardware werden afgehandeld, ook op softwarebasis gebeuren. Die taken worden heel breed als Software Defined Networking (SDN) omschreven. Cisco sprong mee op de kar van SDN met een eigen aanbod, maar de concurrentie in dat segment is groot. De mate van dominantie die het bedrijf in hardware had, kan het met SDN nooit evenaren.

Cisco maakte werk van diversificatie, onder meer door talrijke overnames, maar de overgang naar een ander bedrijfsmodel gaat traag. Het aandeel van routers en switches in de groepsomzet bedraagt nog steeds 45%, tegenover 47% drie jaar geleden. De omzet van routers ging met 5% op jaarbasis vooruit, maar switching moest 4% inleveren. Telecomoperatoren zijn klassiek de grootste afnemers, maar ook bij hen staan de kapitaaluitgaven onder druk. Maar ook het datacenter segment daalde met 3% op jaarbasis en zelfs met 13% op kwartaalbasis. Beveiliging was een witte raaf met een vooruitgang van 11%. Helaas staat die activiteit voor slechts 4% van de omzet. Het aandeel van producten in de groepsomzet bedraagt 75%, het resterende kwart zijn diensten. De winstgevendheid bleef op peil door een brutomarge van 63,3% en een operationele marge van 27,6%.

Bij gebrek aan groei moet Cisco andere manieren vinden om de aandeelhouders tevreden te houden. De technologiegroep realiseerde in de eerste jaarhelft een vrije kasstroom van 6,1 miljard USD. Er is voldoende ruimte voor zowel een dividend als voor een programma van aandeleninkoop. Het kwartaaldividend werd zelfs verhoogd van 21 naar 26 dollarcent, goed voor een rendement van 3,7% op jaarbasis. Cisco spendeerde daarnaast 1,3 miljard USD aan de inkoop van 48 miljoen eigen aandelen. Het budget voor aandeleninkoop werd met 15 miljard USD verhoogd. Cisco beschikt over een nettokaspositie van 35,8 miljard USD (zowat 7 USD per aandeel).


Conclusie

Cisco is geëvolueerd tot een typisch goedehuisvaderaandeel met een sterke financiële positie, een interessant dividend en een programma voor aandeleninkoop door de hoge kasstromen. Aangepast voor de nettocashpositie, is het aandeel tegen een koers-winstverhouding van 12 bovendien goedkoper dan de meeste sectorgenoten. Maar anderzijds is het groeiverhaal wel weg.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content