Compagnies des Alpes beloont het geduld

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Na een moeilijke periode is er de jongste jaren sprake van beterschap bij de Franse speler. De omzet steeg het vorige boekjaar met 6,6 procent.

Met een koersstijging in de buurt van 80 procent is de Franse speler uit de vrijetijdssector het afgelopen jaar helemaal herontdekt. En Compagnie des Alpes was niet de enige groep in de sector waarvoor investeerders interesse hadden. De aankoop van 15 procent van de aandelen van het Spaanse Parques Reunidos (onder meer de eigenaar van Bobbejaanland, wereldwijd het nummer drie) door de holding GBLvestigde ook de aandacht op vrijetijdssector.

Compagnie des Alpes werd in 1989 opgericht om skioorden te exploiteren. Ondertussen staat de groep in de wereldwijde top tien van de vrijetijdssector. Compagnie des Alpes is de eigenaar van elf skigebieden. Daartoe behoren de wereldvermaarde Franse skigebieden van La Plagne, Tignes, Les Arcs, Méribel, Val d’Isère en Avoriaz. De groep heeft een minderheidsbelang in vier andere oorden, zoals Chamonix.

Sinds 2001 baat de groep ook pretparken uit, zoals de Walibiparken. In totaal gaat het om negen pretparken en dat maakt van Compagnies des Alpes de vierde grootste uitbater van pretparken in Europa. Drie parken bevinden zich in ons land: Walibi Belgium en Aqualibi Belgium in Waver, en Bellewaerde in Ieper. Voorheen had Compagnie des Alpes dertien parken, maar onlangs deed het het Duitse park Fort Fun van de hand.

De groep ontwikkelde de jongste jaren ook een derde poot: de internationale ontwikkeling via de Grévin-musea (wassen beelden). Er werden er al geopend in Parijs, Montreal, Praag en Seoel. Daar kwam vorig jaar nog Chaplin’s World bij. De groep werkt momenteel aan een nieuw project, Spirouland. In 2017 werd ook een akkoord getekend voor advies en bijstand met het Chinese Thaiwoo Ski Resort, een skidomein in de buurt van de locatie voor de Olympische Winterspelen in 2022.

Na een moeilijke periode is er de jongste boekjaren sprake van beterschap, ook in rendabiliteit. In het afgelopen boekjaar 2016-2017 (boekjaar eindigt op 30/9) was er een omzetgroei met 6,6 procent tot 762,2 miljoen euro. De skigebieden lieten een verbetering van 4,2 procent optekenen tot 426,9 miljoen euro, goed voor 56 procent van de groepsomzet in het boekjaar 2016-2017.

De pretparken deden het een stuk beter met 8,4 procent omzetgroei tot 320,2 miljoen euro of 42 procent van de groepsomzet. De kleine poot ‘internationale ontwikkeling’ liet een spectaculaire omzetsprong van 57 procent zien tot 14,3 miljoen euro, maar blijft met 2 procent van de groepsomzet te klein voor een serieuze impact. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom met 11,1 procent tot 227 miljoen euro. Dat betekent dat de ebitda-marge is toegenomen met 120 basispunten (van 28,7 tot 29,9 procent).

Het aandeel de voorbije twaalf maanden wel minder goedkoop geworden tegen 17 keer de verwachte winst boekjaar 2017-2018 en een verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) voor het lopende boekjaar.

Conclusie

We hebben er enkele jaren op moeten wachten, maar het geduld van de langetermijnbelegger wordt het afgelopen jaar beloond met zeer fraaie koerswinsten. Op basis van de jaarcijfers kunnen we de geschatte intrinsieke waarde van 31,5 euro per aandeel opkrikken, maar dan blijven we een stuk onder de fors opgelopen koers. Daarom geven we een adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 34,70 euro

Ticker: CDA FP

ISIN-code: FR0000053324

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 845 miljoen euro

K/w 2017: 26

Verwachte k/w 2018: 17

Koersverschil 12 maanden: +86%

Koersverschil sinds jaarbegin: +6%

Dividendrendement: 1,4%

Partner Content