De lat ligt te laag voor Cameco

© Cameco

De uraniumsector is vergelijkbaar met de goudmijnensector twaalf maanden geleden: een erg negatief sentiment en koersen op absolute dieptepunten. Cameco is sterk genoeg om de crisis in de uraniumsector te overleven.

Cameco, dat zijn hoofdzetel heeft in Canada, is de grootste beursgenoteerde uraniumproducent ter wereld. De groep levert ongeveer 18 procent van de mondiale output. Cameco bezit mijnen in Canada, de Verenigde Staten en Kazachstan (in een joint venture). Met McArthur River en Cigar Lake bezit de groep twee mijnen in het Athabasca Basin. Dat gebied is voor uranium wat Saoedi-Arabië is voor ruwe olie.


Terugblik op 2016

De prijs van een pond uranium (spotprice) dook dit najaar onder 18 dollar, het laagste niveau sinds 2003. In 2007 werd voor dezelfde hoeveelheid nog bijna 140 dollar betaald. In 2011, nog voor de kernramp in Fukushima, noteerde kernbrandstof tegen 70 dollar. De oorzaak voor die spectaculaire daling is gelegen in het overaanbod en de hoge voorraden. Het overaanbod is te wijten aan de sluiting van de Japanse kerncentrales, terwijl ook een aantal belangrijke afnemers van kernbrandstof – waaronder Duitsland – besloten kernenergie vaarwel te zeggen of hun afhankelijkheid ervan te verminderen. Hoge voorraden zijn dan weer klassiek bij nutsbedrijven die kerncentrales uitbaten, de belangrijkste afnemers van kernbrandstof.

Cameco deed het in verhouding niet eens zo slecht. De spotprice op de termijnmarkten is niet zo relevant. Het overgrote deel van de omzet wordt gerealiseerd via afnamecontracten die over meerdere jaren lopen. Die zijn gebaseerd op een contractprijs, die vorig jaar nog 45 dollar bedroeg. Op bedrijfsniveau is dat nog altijd meer dan de productiekosten, zodat Cameco toch winstgevend kon blijven. In het vierde kwartaal is de contractprijs onder 35 dollar gedaald. De meeste afnamecontracten van Cameco lopen tot 2018. Activa waarvan de productiekosten hoger liggen, worden tijdelijk in onderhoudsmodus geplaatst.

Het aandeel van Cameco daalde in het najaar naar het laagste niveau sinds 2004. Na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten zette de energiesector een herstelbeweging in, waarvan ook uranium kon profiteren.


Wat brengt 2017?

Analisten leggen de lat voor Cameco erg laag. Zowel omzet als winst zouden in 2017 lager uitkomen. De actuele uraniumprijs ligt niet hoog genoeg om nieuwe investeringen te verantwoorden. Dat kan op termijn niet zonder gevolgen blijven voor het marktevenwicht. De toekomstige vraag zal uit Azië komen. Van de 58 nucleaire reactoren die in aanbouw zijn, is meer dan de helft gelegen in dat continent. In China, waar twintig centrales in de steigers staan, zal de uraniumconsumptie de komende vijf jaar verdubbelen. Vroeg of laat moeten ook verschillende Japanse centrales weer worden opgestart. Analisten voorspellen tegen het einde van dit decennium een deficit op de uraniummarkt. Investeerders anticiperen meestal vooraf op een aanbodtekort.


Waarom bij de favorieten voor 2017?

Als de bodem van de uraniumprijs en die van de gerelateerde aandelen nog niet is bereikt, kan die toch niet meer veraf zijn. We vergelijken de situatie van de uraniumsector met die van de goudmijnaandelen twaalf maanden geleden: een erg negatief sentiment en een koers op absolute dieptepunten.

Cameco heeft de omvang en de financiële middelen om de crisis in de uraniumsector te overleven. Met een rendement van 3 procent is het aandeel tegen 0,9 keer de boekwaarde goedkoop. Bovendien zijn er in de sector maar weinig alternatieven met een voldoende hoge liquiditeit beschikbaar. Houd wel rekening met de bovengemiddelde volatiliteit.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 4,1 miljard dollar

K/w 2015: 17

Verwachte k/w 2016: 24

Koersverschil 12 maanden: -15 %

Koersverschil sinds jaarbegin: -13 %

Dividendrendement: 2,9 %

Partner Content