De val van General Electric

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Met mijlenver voorsprong het slechts presterend aandeel in de Dow Jones-index was in 2017 General Electric. We bouwen een positie op in het ondergewaardeerde aandeel.

Het aandeel viel bijna 40 procent terug, terwijl de index vorig jaar 71 nieuwe records vestigde. Nooit eerder in zijn 125-jarige bestaan zette het concert zo’n wanprestatie neer.

Het industriële conglomeraat, dat nog door Thomas Edison werd opgericht, beleefde zijn glorietijd in de periode 1981-2001 onder de harde, maar briljante topman Jack Welch. Trouw aan zijn belangrijkste stelregel ‘koop of verslind de concurrentie’, bouwde hij een imperium uit met een beurswaarde die in twintig jaar van 15 naar 400 miljard dollar klom.

Daar blijft amper 150 miljard dollar van over, terwijl Wall Street al negen jaar stijgt. De voorbije tien jaar heeft het aandeel 190 procent zwakker gepresteerd dan de Standard&Poor’s500-index,over vijf jaar is dat 115 procent.

De opvolger van Welch, Jeffrey Immelt, zondigde tegen de cruciale stelregel, al dwongen de aanslagen van 9/11 (ramp voor de luchtvaartafdeling) en de bankencrisis (catastrofe voor de financiële poot) hem twee keer zwaar in het defensief. Toch dreven slecht uitdraaiende overnames als die van Alstomen Baker Hughes hem vorige zomer naar de uitgang.

Oudgediende John Flannery nam in augustus de fakkel van hem over en maakte meteen een einde aan de mooie praatjes van Immelt. Flannery stelde klaar en duidelijk dat GE er slecht aan toe was en dringend belangrijke veranderingen moest doorvoeren. Het conglomeraat met miljardenbelangen in onder meer energie, luchtvaart, gezondheidszorg en olie en gas bleef onder Immelt een octopus met veel te veel tentakels.

Naast fors snijden in de kosten wil Flannery ook en vooral terugkeren naar de kernactiviteiten, dat wil zeggen die activiteiten waarin GE de beste ter wereld is of kan zijn. De CEO wil dan ook in twee jaar voor 20 miljard dollar aan activa verkopen. In november joeg hij Wall Street helemaal in de gordijnen. Hij kondigde toen niet alleen 12.000 bijkomende ontslagen aan, maar ook een halvering van het dividend (van 24 naar 12 dollarcent per aandeel). Dat moet jaarlijks 4 miljard dollar besparen. Het is nog maar de tweede keer sinds de Grote Recessie van de jaren dertig dat het dividend wordt verlaagd. Immelt had ook al moeten doen in 2009 in volle financiële crisis. Toen zakte het dividend met 68 procent van 31 naar 10 dollarcent.

De grootste uitdaging voor Flannery wordt echter de GE-cultuur aan te passen en de winnaarsmentaliteit van in het Welch-tijdperk terug te brengen. Voor de rest blijft Flannery de augiasstal reinigen en boekte hij in aanloop naar de kwartaalresultaten 6,2 miljard dollar af op de financiële divisie, wat GE op een onderzoek van de beurswaakhond SECkwam te staan. Het dreef de koers naar een nieuw meerjarendieptepunt, maar minder slecht dan verwachte kwartaalcijfers deden de koers wat herleven.

Conclusie

Van icoon tot lelijk eendje. Dat is het beursverhaal van General Electric het voorbije decennium. We denken dat de markt tegenwoordig wat te hard meegaat in het pessimisme van de topman, John Flannery. De CEO wil duidelijk met een propere lei en lage verwachtingen aan 2018 beginnen (1 à 1,07 dollar per aandeel voor 2018) om de markt dan later te kunnen verrassen. We bouwen een positie op in een van de laatste ondergewaardeerde (30 tot 40% korting tegenover de markt) Amerikaanse indexaandelen. We zullen dat geleidelijk aan doen en dus onze tijd voor nemen. Een turnaround op lange termijn.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 17,35 dollar

Ticker: GE US

ISIN-code: US369604103

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 150,4 miljard dollar

K/w 2017: 16,5

Verwachte k/w 2018: 17,5

Koersverschil 12 maanden: -42%

Koersverschil sinds jaarbegin: -0,5%

Dividendrendement: 2,8%

Partner Content