Dividend grootste troef Royal Dutch Shell

© BELGAIMAGE

De Brits-Nederlandse energiereus kon in het tweede kwartaal profiteren van hogere prijzen voor olie en gas. Shell presenteerde winstcijfers die in elke afdeling boven de verwachtingen lagen.

Op groepsniveau klom de winst naar 3,6 miljard dollar, ruim drie keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder en bijna 400 miljoen dollar boven de consensusverwachting. De gemiddelde verkoopprijzen van olie en gas stegen op jaarbasis met respectievelijk 16 en 31 procent. Dat kwam vooral ten goede aan de upstream-activiteiten van de groep (exploratie en productie), waar een verlies van 1,3 miljard dollar vorig jaar werd omgebogen in een winst van 339 miljoen dollar. De hogere olieprijs had geen nadelige impact op de raffinagemarges dankzij de hoge vraag naar brandstoffen. Daardoor kon ook de downstream-divisie (raffinage en marketing) een winststijging met 39 procent voorleggen naar 2,53 miljard dollar. Op groepsniveau daalden de operationele uitgaven met 5 procent naar 9,3 miljard dollar. Shell is na de overname van BG Group de marktleider in het segment van vloeibaar aardgas (lng). Een combinatie van hogere lng-volumes en gestegen verkoopprijzen liet de winst van de geïntegreerde gasafdeling met 35 procent opveren naar 1,17 miljard dollar.

De schulden verminderen blijft de voornaamste prioriteit voor Shell. Dat gebeurt zowel op eigen kracht door het genereren van positieve kasstromen, als met de verkoop van activa. De operationele kasstroom kwam uit op 11,3 miljard dollar, bijna een verviervoudiging op jaarbasis. De vrije kasstroom kreeg een duw in de rug door de verkoop van activa en kwam uit op 12 miljard dollar. Shell wou tussen 2016 en 2018 voor 30 miljard dollar aan activa verkopen. Dat doel is bijna bereikt met bijna 27 miljard dollar aan gerealiseerde en geplande verkopen. De energiereus verkocht het afgelopen kwartaal onder meer activa in Canada (oliezanden), Texas, Thailand en de Noordzee.

Shell beschikte na de eerste jaarhelft over 24 miljard dollar aan liquiditeiten en een schuld van 90,4 miljard dollar. De nettoschuldpositie van 66,4 miljard dollar blijft in absolute cijfers erg hoog, maar is in verhouding tot het eigen vermogen de voorbije kwartalen wel al flink gedaald. De schuldgraad bedraagt nu 25,3 procent, tegenover 27,2 procent na het eerste kwartaal en 28,2 procent een jaar eerder.

Het dividend blijft gehandhaafd op 47 dollarcent per aandeel, wat Shell op kwartaalbasis 3,9 miljard dollar kost. Dat dividend blijft dus voorlopig wel behouden. Aan de kostenzijde zijn de synergievoordelen na de overname van BG Group groter dan verwacht. Het cijfer voor 2017 loopt op tot bijna 4 miljard dollar. Shell begroot dit jaar voor 22 tot 23 miljard dollar aan kapitaaluitgaven. Na de eerste jaarhelft ligt Shell met 10,3 miljard dollar mooi op schema. De periode van 2010 tot 2014 was erg kapitaalintensief, maar dat zal de komende jaren ook vruchten afwerpen. Er worden verschillende nieuwe projecten opgestart, die de output tegen 2021 met 1 miljoen vaten per dag moeten verhogen. Het productieniveau ligt nu op 3,6 miljoen vaten per dag olie-equivalent (ruwe olie en gas gecombineerd).


Conclusie

Hoewel het herstel van de olieprijs niet echt doorzet, volstaat dat blijkbaar wel om de schulden verder af te bouwen en de uitbetaling van het dividend veilig te stellen. Shell mag ook met vertrouwen naar het volgende decennium kijken met een aantal nieuwe projecten in zowel olie, gas als lng. Het rendement van 7 procent (bruto) is de voornaamste troef van het aandeel.


Advies : koopwaardig

Risico : gemiddeld

Rating : 1B

Munt: euro

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 192,8 miljard euro

K/w 2016: 28

Verwachte k/w 2017: 16

Koersverschil 12 maanden: +12%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 7,3%

Partner Content