De koers van EVS Broadcast Equipment zit in een serieuze dip.

Het wereldkampioenschap voetbal is van start gegaan. Het is op het eerste gezicht bizar dat de koers van EVS Broadcast Equipment uitgerekend nu op het laagste niveau van het voorbije jaar staat, en zelfs in de buurt van de bodem van de afgelopen drie jaar. EVS heeft een specifiek profiel en realiseert omzetpieken in de jaren dat er grote sportevenementen plaatsvinden, met voorop de Olympische Spelen en de Wereldbeker Voetbal. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren.

Maar de Luikse onderneming slaagt er voorlopig niet in de prognose van een sterk 2014 waar te maken. De omzet zakte in het eerste kwartaal met 10,6%, tot 29,3 miljoen EUR, ondanks de 2,5 miljoen EUR huurinkomsten van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Daarmee bleef de omzet 3 miljoen EUR onder de analistenconsensus. Daarbij komt dan ook nog eens dat door de forse technologie-investeringen de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) meer dan verwacht is gezakt, van 44,2% in het eerste trimester vorig jaar tot 34,1% (gemiddelde analistenverwachting: 37,9%), zodat de ebit daalt van 14,5 naar 10,0 miljoen EUR (consensus 12,2 EUR of 2,2 miljoen EUR onder de verwachtingen).

EVS beschikt nochtans over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het voordeel is de hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt met ongeveer 350 miljoen EUR niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar dat EVS al enige tijd marktaandeel probeert te halen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is vier keer groter (1,3 miljard EUR), maar voorlopig heeft EVS maar enkele procenten van die markt weten in te palmen. In de eerste drie maanden heeft EVS in dat segment een omzetgroei van 50% laten optekenen (van 5,2 naar 7,8 miljoen EUR), maar die fraaie vooruitgang werd meer dan tenietgedaan door de onverwacht scherpe daling van de omzet uit sport (van 27,6 naar 19,0 miljoen EUR).

Vorig jaar zakte de omzet van 137,9 tot 129,1 miljoen EUR (-6,4%). De bedrijfswinst (ebit) van 48,4 miljoen EUR lag 20,9% lager dan in 2012, wat ook een daling van de ebit-marge van 44,4 tot 37,5% inhield. De nettowinst dook van 41,7 naar 34,0 miljoen EUR (of van 3,10 naar 2,52 EUR per aandeel, of -18,7%). Er wordt in juni een slotdividend van 1 EUR per aandeel uitgekeerd, of een totaaldividend voor 2013 van 2,16 EUR bruto per aandeel. Voor het volledige boekjaar 2014 en vooral dankzij de extra huurinkomsten van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zal de omzet dit jaar volgens het management een kleine 10% boven vorig jaar liggen, of in de buurt van 140 miljoen EUR. Gezien de extra investeringsinspanningen, waardoor de bedrijfskosten dit jaar met 10 tot 15% zullen toenemen, zullen winst en dividend toch in de buurt van vorig jaar blijven. Dat is circa 2,5 EUR winst en dus 2,16 EUR dividend per aandeel.

Conclusie

De koers zit in een serieuze dip. Nochtans blijft EVS een bedrijf met een unieke marktpositie dankzij een superieure technologie. Door de stevige koerscorrectie heeft de waardering zich aangepast (16 keer de verwachte winst 2014). Mede dankzij een verwacht dividendrendement van 5,5% bruto handhaven we niet alleen ons positief advies, maar nemen we het aandeel ook terug op in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content