De koers zit in een serieuze dip. Nochtans blijft EVS een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie.

Beleggers en analisten hadden van dit jaar veel meer verwacht bij EVS Broadcast Equipment. Ook wij. EVS heeft een specifiek profiel en realiseert de omzetpieken tijdens de grote sportevenementen, met voorop natuurlijk de Olympische Zomerspelen en de Wereldbeker Voetbal. Tijdens die mega-evenementen kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. Maar de Luikse onderneming zal geen sterk 2014 afleveren. De omzet steeg weliswaar in de eerste negen maanden met 11,4%, tot 100,9 miljoen EUR, maar als we de huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en de Wereldbeker Voetbal in Brazilië eruit filteren, samen met de wisselkoersschommelingen, dan keert het plaatje en zitten we met een daling van 3%.

Daarbij komt dan ook nog eens dat door de forse technologie-investeringen de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) al een tijd onder druk staat. Al was er op dat vlak wel beterschap in het derde trimester, met een ebit-marge van 39,8%. Hierdoor is na drie kwartalen sprake van een licht herstel van 35,9 naar 36,9% door een stijging van de ebit in de periode januari-september van 32,5 naar 37,2 miljoen EUR of een klim met 14,5%. De nettowinst nam toe van 23,3 naar 27,3 miljoen EUR (of van 1,73 naar 2,02 EUR per aandeel; +16,8%).

EVS beschikt over een unieke positie in de wereld van de live-sportverslaggeving. Het voordeel daarvan is de nog altijd hoge winstmarge. Het nadeel is dat die markt niet megagroot is en dat het marktaandeel moeilijk nog spectaculair kan toenemen. Vandaar dat EVS al enige tijd marktaandeel probeert te behalen in de business van Entertainment, Nieuws en Media (ENM). Die markt is viermaal groter, maar voorlopig wist EVS maar enkele procenten van deze markt in te palmen. Ondanks een beter dan verwacht derde trimester blijft het management bij de prognose van een bescheiden omzetgroei (‘low single digit’) of iets tussen 0 en 5%, wat overeenkomt met een omzetcijfer tussen 130 en 135 miljoen EUR.

De bedrijfstop haalt de zwakte in de live-productieservermarkt aan om de mindere perspectieven op korte termijn te duiden. Dat vertaalt zich in een erg zwak orderboek (-35% ten opzichte van het recordcijfer een jaar geleden). In november en december zullen dan ook nog wat orders moeten binnenkomen en verwerkt worden om de jaarprognose te halen. Gezien de extra investeringsinspanningen, waardoor de bedrijfskosten dit jaar met 10% zullen toenemen, zal de winst wellicht dalen dit jaar en dat is voor een even jaar toch wel uitzonderlijk. We gaan voorlopig uit van een winst tussen 2,1 en 2,2 EUR per aandeel.

Blijft er de kwestie van het dividend. De vooropgestelde winst ligt in de buurt van het (bruto)dividend van 2,16 EUR per aandeel van boekjaar 2013. De verlaging van het interim-dividend van 1,16 naar 1 EUR per aandeel geeft aan dat we maximaal op 2 EUR per aandeel zullen mogen rekenen. Een beperkte dividendverlaging dus, maar op basis van de huidige (gezakte) beurskoers wel mogelijk 7,5% dividendrendement bruto.

Conclusie

De koers zit in een serieuze dip. Nochtans blijft EVS een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie. Mede dankzij een verwacht dividendrendement van 7,5% bruto handhaven we ons positief advies, al moeten we wellicht 1 à 2 jaar wachten op een degelijke return. Tenzij er een overnamebod komt.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content