Het mooie order van NEP Group bevestigt dat het dieptepunt van de cyclus voor EVS achter de rug ligt.

Het heeft er meer en meer de schijn van dat de speler met een unieke positie in de wereld van de livesportverslaggeving het dieptepunt achter zich heeft gelaten. De aankondiging van een nieuw contract ter waarde van ruim 15 miljoen USD wijst in die richting. Het betreft een contract over drie jaar met NEP Group. De Amerikaanse specialist in technologie en knowhow die omroepen toelaten liveverslaggeving te brengen, is sinds vele jaren een belangrijke klant van EVS. Een opsteker, want de voorbije twee jaren heeft EVS toch wel teleurgesteld.

Dat dominante marktleiderschap in de livesportverslaggeving geeft een specifiek profiel aan de groep, met omzetpieken tijdens de even jaar dat er grote sportevenementen zijn. Tijdens die megaspektakels kan EVS flink wat extra materiaal verhuren. De Luikse onderneming had dan ook een sterk 2014 moeten afleveren. Dat is niet gebeurd, want de omzettoename bleef vorig jaar beperkt tot 1,8% (131,4 miljoen EUR). Als we de huurinkomsten gelinkt aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji en de Wereldbeker Voetbal in Brazilië eruit filteren, samen met de wisselkoersschommelingen, dan zitten we zelfs met een daling van 8,9%. Daarbij komt dan ook nog eens dat door de forse technologie-investeringen de bedrijfswinstmarge (ebit-marge) al een tijd onder druk staat.

De achteruitgang voor de ebit-marge voor het volledige boekjaar 2014 bedraagt 240 basispunten (2,4%) van 37,5 naar 35,1% door een daling van de ebit in de periode januari-december van 48,4 naar 46,1 miljoen EUR of een terugval met 4,8%. De zwakke prestatie van 2005 voorspelde weinig goeds voor het oneven jaar 2015. Zelfs zonder rekening te houden met verhuurinkomsten en wisselkoerseffecten zakte de omzet in de periode januari-september met 21,1% (van 86,6 naar 68,3 miljoen EUR) tegenover dezelfde periode van 2014. Door blijvende investeringen in technologie verschrompelde de bedrijfswinst (ebit) van 37,2 naar amper 14,6 miljoen EUR of een duik van de ebit-marge van 36,9 naar 19,3%. De nettowinst brokkelde ook sterk af van 27,3 naar 10,3 miljoen EUR of per aandeel van 2,02 naar 0,76 EUR.

CEO Muriel De Lathouwer kon echter een bevestiging van bij de halfjaarcijfers brengen dat het orderboek beter gevuld is. Dat stond op 31 oktober op 31,4 miljoen EUR, een toename met 66,1% ten opzichte van hetzelfde moment een jaar voordien. Dat laat de bedrijfsleiding toe om, ondanks het zwakke eerste halfjaar, toch de jaardoelstelling voor de omzet te verhogen tot 110 à 115 miljoen EUR, wat een duidelijk beter tweede dan het eerste semester veronderstelt. Traditioneel is EVS een stevige couponbetaler (2 EUR bruto voor 2014). Het was dan ook uitkijken naar het interim-dividend dat met de derdekwartaalcijfers werd aangekondigd. De uitkering van 0,5 EUR interim-dividend laat 1 EUR brutodividend per aandeel voor het volledige boekjaar 2015 (interim- plus slotdividend) veronderstellen (3,4% bruto dividendrendement).


Conclusie

Het mooie order van NEP Group bevestigt dat het dieptepunt van de cyclus voor EVS achter de rug ligt. EVS blijft een bedrijf met een sterke marktpositie dankzij een superieure technologie. Vandaar dat we ons positief advies handhaven omdat we dit jaar een (beduidend) betere prestatie dan de markt verwachten.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content