Exmar zoekt deals die lukken

© flows

De kredietwaardigheid van Exmar is na veel mislukte deals flink afgenomen. Het geduld van de aandeelhouders wordt danig op de proef gesteld.

Hoogmoed komt voor de val. Dat laten ontevreden Exmar-aandeelhouders ons weten aan de telefoon of per e-mail, en dan doelen ze op CEO Nicolas Saverys. In 2011 dook de koers nog net iets lager dan vandaag (3,90 euro). Toen waren er ook veel schulden bij de gastankerrederij en werd geen koper of huurder gevonden voor het drijvende productieplatform Opti-Ex. In de eerste helft van 2017 halveerde de koers van 8 naar 4 euro, omdat Exmar opnieuw met een hoge schuldenlast kampt, op het moment dat de klassieke lng en lpg door overcapaciteit kampen met lage tarieven; dat het pronkstuk Caribbean FLNG (kostprijs 300 miljoen dollar), dat aan boord aardgas vloeibaar kan maken, geen afnemer vindt; dat het FSRU-platform (kostprijs 167 miljoen dollar), dat lng kan omzetten in aardgas, bijna is afgewerkt en ook nog geen koper of huurder heeft; en dat de grote deal met het Nederlandse Vopak over de overname van een aantal gastankers is afgesprongen.

De toestand is extra acuut geworden, omdat Exmar in juli een lening van 1 miljard Noorse kronen (105 miljoen euro) moet terugbetalen en de uitgifte van een nieuwe obligatie niet lukte, omdat obligatiebeleggers wurgrentes van 10 à 11 procent eisten. Ja, de kredietwaardigheid van Exmar is na vele mislukte deals flink afgenomen.

Exmar probeert de meubelen te redden met het voorstel de bestaande obligatie met twee jaar te verlengen, de obligatie te converteren naar Amerikaanse dollar, de lening niet tegen 100 maar tegen 105 procent terug te betalen en de verlengde obligatie een rente van 8,5 procent te laten opbrengen, wat het effectieve rendement ook in de buurt van 11 procent brengt. Eerstdaags zouden de obligatiehouders hun goedkeuring moeten geven voor de verlengde lening met aangepaste voorwaarden.

Conclusie

Het geduld van de aandeelhouders wordt danig op de proef gesteld en ze smachten naar een portie goed nieuws. We hebben sinds een aantal maanden een verkoopadvies (rating 3C) voor Exmar, omdat er te veel risico’s zijn. We handhaven dat minstens tot er enkele deals wel met succes worden afgerond.

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 238 miljoen euro

K/w 2016: 7

Verwachte k/w 2017: –

Koersverschil 12 maanden: -40%

Koersverschil sinds jaarbegin: -48%

Dividendrendement: –

Partner Content