Fountain

Dit jaar zou een overgangsjaar zijn voor Fountain. Maar zelfs de doelstelling om een eind te maken aan de daling van de verkopen, is te ambitieus gebleken.

Ook de eerste helft van 2014 heeft niet de wederopstanding gebracht voor Fountain, de Waals-Brabantse onderneming uit Braine-L’Alleud die machines commercialiseert voor de distributie van warme dranken (vooral koffie, maar ook thee, chocolade en soepen). Voor het eerst in jaren kwam begin augustus zowaar even een koopgolf in het aandeel op gang, toen uit transparantieverklaringen bleek dat niemand minder dan Marc Coucke (Omega Pharma) meer dan 7% van de aandelen in bezit had. Dat gaf de Fountain-aandeelhouder moed, want die had in het voorjaar nog een stevige kapitaalverhoging moeten slikken, waarbij voor twee aandelen op drie nieuwe aandelen kon worden ingetekend tegen nauwelijks 2 EUR per aandeel. Ter vergelijking: de beursgang in 1999 gebeurde tegen 56 EUR per aandeel.

Een kapitaalverhoging, die het aantal aandelen van afgerond 1,7 naar 4,2 miljoen deed toenemen, was onvermijdelijk geworden. Fountain is al enige tijd op de sukkel. En te oordelen naar de halfjaarcijfers 2014 blijft dat nog even zo. De aandeelhouders werden al begin september van hun Coucke-wolk gehaald, toen het ontslag van Paul Baeck, die CEO was sinds 2012, werd medegedeeld. Zijn strategische plan Kaffa 2018 om van Fountain weer een levensvatbaar, gezond bedrijf te maken, bleek in de eerste zes maanden absoluut niet de doelstellingen te halen.

In het eerste halfjaar was opnieuw sprake van een omzetdaling, deze keer met 4,9%, tot 16,1 miljoen EUR (zelfs -7% op vergelijkbare basis). Fountain blijft dan ook veel kleine klanten verliezen. Op zich geen probleem, want dat was een onderdeel van het Kaffa-plan. Fountain zoekt grotere klanten vanaf vijftig werknemers. Daarvoor werd een nieuw team van commerciële medewerkers gevormd, maar die zijn er alvast in de eerste jaarhelft niet in geslaagd voldoende contracten met nieuwe, grotere klanten af te sluiten om de verdere daling aan kleine klanten op te vangen. Fountain probeert de nieuwe klanten te lokken door lokaal te werken met een nationale dekking, een zeer uitgebreid gamma en een kwalitatief hoge service.

Dit jaar zou nog een overgangsjaar zijn geweest. Maar zelfs de doelstelling om een eind te maken aan de daling van de verkopen, is te ambitieus gebleken. Of er vanaf volgend jaar omzetherstel zal zijn, is dan ook nog de vraag. Tegen 2018 wou Baeck 50% meer omzet halen, met een herstel van de marges zoals die enkele jaren geleden waren (rebitda-marge van 20% of meer). Hij zal die ambitie niet kunnen waarmaken. In afwachting dat een nieuwe CEO wordt gevonden, neemt Eugeen Beckers de rol van topman tijdelijk waar.

Er werd met de halfjaarresultaten nog maar eens door een zure appel gebeten door een afschrijving op goodwill van liefst 11,5 miljoen EUR. Daardoor was er een dieprood geconsolideerd nettoresultaat van -13,7 miljoen EUR. Het recurrent resultaat (zonder uitzonderlijke elementen) kleurde voor 1,5 miljoen EUR rood.

Conclusie

Het is meer dan ooit duidelijk dat de kandidaat-koper geduld zal moeten opbrengen voor de terugkeer van de rendabiliteit bij Fountain. De keuze van de nieuwe topman wordt nu essentieel. Vandaar dat het risico van dit aandeel bovengemiddeld blijft. Niet voor de goede huisvader-belegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content