Fred Olsen Energy

Na de bekendmaking van de jaarcijfers volgde een nieuwe, forse koersdaling van het al fel geteisterde aandeel van Fred Olsen Energy, de Noorse verhuurder van offshore olieboorinstallaties.

De omzet van Fred Olsen Energy steeg in het vierde kwartaal met 9,9% tegenover het derde kwartaal, tot 265,2 miljoen USD, maar deed daarmee wel 2,8% minder dan verwacht (273 miljoen USD), en 10,9% minder goed dan in 2014 (297,6 miljoen USD). Maar op jaarbasis is er een terugval met 5,7%, tot 1,12 miljard USD. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde in het vierde kwartaal met 10% tegenover 2014, tot 141,5 miljoen USD, maar steeg met 9,2% tegenover het derde kwartaal. Op jaarbasis is er zelfs een toename met 23,4%, tot 637 miljoen USD.

De grote ontgoocheling schuilde in het feit dat het management besliste tot een bijkomende impairment (waardevermindering) van 158 miljoen USD, waardoor de teller op jaarbasis steeg naar liefst 607,9 miljoen USD. De boekwaarde van de tienkoppige vloot daalde op twaalf maanden tijd van 2,86 miljard USD naar 1,83 miljard USD. Al heeft bijna de helft van die daling – 477,6 miljoen USD – te maken met het zeer ontgoochelende nieuws eind oktober dat de Noren het nieuwbouwcontract voor de Bollsta Dolphinannuleerden, enkele dagen nadat de Koreaanse scheepswerf Hyundai Heavy Industries extra tijd en een bijkomende som van 167 miljoen USD eiste voor de afwerking van de Bollsta. Bovendien spanden de Koreanen een rechtszaak aan, waarbij ze 178 miljoen USD schadevergoeding eisen, boven op het betaalde voorschot van 186 miljoen USD.

In 2014 werd de Borgny Dolphin op non-actief geplaatst (cold staked), en in 2015 volgde het accomodatieplatform Borgholm Dolphin, en de Bredford Dolphin. Sinds enkele maanden is de Belford Dolphin werkzoekend en in september vervalt het contract van de Byford Dolphin. In januari 2017 eindigt het contract van de Blackford Dolphin en de Bideford Dolphin, en in maart 2017 van de Borgland Dolphin. De laatste twee platforms – de Borgsten Dolphin en de Bolette Dolphin -hebben nog een contract tot in het voorjaar van 2018. Het orderboek bedroeg eind 2014 nog 3,3 miljard USD, maar is intussen verschrompeld tot 1,1 miljard USD.

Rekening houdend met de leeftijd en de technische capaciteit van de vloot is het best mogelijk dat die tegen 2018 wordt gereduceerd tot vijf platforms. Tegenover de nettoboekwaarde van de platforms van 1,83 miljard USD staat een nettoschuld van 1,11 miljard USD (was 1,25 miljard USD eind 2014). In mei 2016 vervalt een obligatie ter waarde van 1,19 miljard NOK. Belangrijk nieuws kwam er begin februari met de melding dat de twee hoofdaandeelhouders (elk 25,96%) – Ganger Rolf en Bonheur – gaan fuseren, waarbij Ganger Rolf beursgenoteerd blijft. Ganger Rolf zal dus 51,92% in handen hebben, maar verkreeg een uitzondering op de Noorse overnameregelgeving, waardoor het ondanks de meerderheidspositie niet verplicht is een overnamebod uit te brengen op Fred Olsen Energy.


Conclusie

We verlagen het advies vanwege de verslechterende vooruitzichten, de juridische onzekerheid en de fragiel geworden financiële positie van Fred Olsen Energy. Een faillissement is, gezien de sterke schouders van hoofdaandeelhouder Ganger Rolf, evenwel niet aan de orde.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Partner Content