Freeport-McMoRan

Freeport-McMoRan blijft in de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld, met in de eerste drie kwartalen van 2015 een verkocht volume van 2,9 miljard pound koper.

Boven op de algemene daling van de grondstoffenwaarden door de twijfels over de Chinese groei kreeg deze Amerikaanse speler een bijkomend verlies aangesmeerd door zijn schuldenproblemen (20,7 miljard USD op 30 september). Freeport-McMoRan (ticker FCX) was jarenlang uitsluitend op metalen gefocust, in de eerste plaats koper en goud. Maar in 2013 was er de omstreden overname ter waarde van 9 miljard USD van Plains Explorations, waardoor de groep weer actief werd in de Amerikaanse olie- en gassector. Daarop werd in het derde kwartaal liefst 3,5 miljard USD afgeschreven. In de eerste negen maanden werden 38,1 miljoen vaten olie-equivalenten geproduceerd. De afsplitsing van de olie- en gasdivisie wordt bestudeerd.

Freeport-McMoRan blijft in de eerste plaats de grootste onafhankelijke, beursgenoteerde koperspeler ter wereld, met in de eerste drie kwartalen van 2015 een verkocht volume van 2,9 miljard pound koper. Die koperprijs is echter in vier jaar tijd gehalveerd. Het mag dan ook niet verbazen dat de koers met 85% is teruggevallen, van bijna 60 USD begin 2011. In die jaren werd nog 5 USD per aandeel winst gemaakt. Verder is Freeport een respectabele goudproducent met een productiecijfer in de eerste negen maanden van 0,92 miljoen ounce. Bijkomend is FCX met 71 miljoen pound in de eerste drie trimesters ook de grootste producent ter wereld van molybdeen, een cruciaal metaal om staal sterker, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurschommelingen te maken.

Een van de belangrijkste troeven van FCX is de fraaie geografische spreiding, met activiteiten op vier continenten. De Amerikaanse groep met hoofdzetel in Phoenix, Arizona beschikt in de VS over zeven kopermijnen en één specifieke molybdeenmijn (Henderson in Colorado). In Latijns-Amerika heeft FCX twee kopermijnen, Cerro Verde in Peru en El Abra in Chili. In Azië zijn alle activiteiten geconcentreerd in Indonesië. Het Grasberg-project is een mijnbouwcomplex van absoluut wereldformaat. Grasberg omvat de grootste koper- en goudreserve ter wereld en levert ook haast de volledige goudproductie. In Afrika werd de productie nog maar enkele jaren geleden opgestart, met het Tenke Fungurume-project in Congo.

Verder is er een beperkte kobaltproductie. Voor dit jaar mikt de groep op een koperproductie van 4,1 miljard pound, een goudproductie van 1,2 miljoen ounce goud en een productie van 90 miljoen pound molybdeen. Voor de olie- en gasproductie wordt dit jaar gemikt op 52,7 miljoen vaten olie-equivalenten.

Het derde kwartaal was andermaal teleurstellend. Zelfs zonder de in totaal 3,7 miljard USD aan afschrijvingen was er een verlies van 0,15 USD per aandeel, onder de analistenconsensus van -0,09 USD per aandeel en heel stuk onder de 0,53 USD winst uit het derde trimester van 2014. De omzet liep 35% terug tot 3,68 miljard USD (analistenconsensus 4,05 miljard USD).

Conclusie

De koersdaling met 70% alleen al dit jaar heeft Freeport-McMoRan nu wel erg goedkoop gemaakt, tegen 0,7 keer de boekwaarde, 0,5 keer de omzet en 5 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2016. Vanuit een perspectief van drie tot vijf jaar is het bedrijf een serieuze kanshebber tegen deze extreem lage koersen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content