Fresenius SE

Vorig jaar was voor Fresenius SE een nieuw recordjaar, maar de groei lag wel duidelijk onder het langjarig gemiddelde.

Fresenius SE & Co KGaA is een Duits topaandeel dat de voorbije twintig jaar veel beter dan de DAX-index heeft gepresteerd: een gemiddelde jaarlijkse return van 19,8%, tegenover 9,2% voor de DAX. Het klavertje vier van die groep start met Fresenius Medical Care (ticker FME op de beurs van Frankfurt; ISIN-code DE0005785802), de absolute wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra. De nierdialyse is nodig om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Het aantal dialysepatiënten groeit wereldwijd aan een tempo van 5 à 6% per jaar en wereldwijd gaat het nu om een groep van 2,3 miljoen patiënten. Vorig jaar voerde Fresenius 40,4 miljoen dialysebehandelingen uit. Fresenius Medial Care stond vorig jaar voor 54% van de groepsomzet van Fresenius SE en met 1,7 miljard bedrijfswinst (ebit) voor 55% van de groepsebit.

De tweede belangrijkste dochter is Fresenius Kabi (25% van de groepsomzet 2013 en 30% van de groeps-ebit). Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling en de zorg van chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, uitoefenen van bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwant medisch materieel. Ook die activiteit heeft een stevige groei door de vergrijzing van de (westerse) bevolking, het veelvuldig patentverval (16 miljard USD tegen 2021) en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios (17% groepsomzet 2013; 13% groepsebit) is het grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland. Eind vorig jaar bestond het netwerk al uit 112 hospitalen. Tot slot is er Fresenius Vamed (4% groepsomzet en 2% groepsebit), een (Oostenrijkse) dienstverlener voor de planning, constructie en uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Tot nog toe heeft Fresenius Vamed bijgedragen tot de voltooiing van ruim 600 ziekenhuisfaciliteiten in 70 landen.

Vorig jaar was voor Fresenius SE een nieuw recordjaar, maar de groei lag wel duidelijk onder het langjarig gemiddelde. De omzet steeg vorig jaar met 5%, tot 20,3 miljard EUR (+8% tegen constante wisselkoersen; gemiddelde groei voorbije 10 jaar 11%), de ebit stagneerde op 3 miljard EUR (-1%; +1% tegen constante wisselkoersen). Het nettoresultaat klom wel met 12% (14% bij constante wisselkoersen) en overschreed de mijlpaal van 1 miljard EUR (gemiddelde groei voorbije 10 jaar +25%). De groep toonde zich op basis van de cijfers voor het eerste trimester terecht voorzichtig in de vooruitzichten voor dit jaar.

De kwartaalomzet kwam uit op 5,2 miljard EUR (+11% bij constante wisselkoersen), maar de winstgroei bleef beperkt tot 3% bij constante wisselkoersen. Tegen 2017 wil de groep wel circa 30 miljard EUR omzet realiseren en 1,4 à 1,5 miljard EUR nettoresultaat. Het dividend werd voor het 21ste jaar op rij verhoogd, tot 1,25 EUR per aandeel (was 0,07 EUR in 1993). De algemene vergadering heeft de aandelensplitsing van het Fresenius SE-aandeel in verhouding van drie nieuwe voor één bestaand aandeel goedgekeurd.

Conclusie

Momenteel blijft het aandeel achter op de markt door de verwachte lagere winstgroei voor 2014. De waardering ligt onder het historische gemiddelde tegen 17,5 keer de verwachte winst 2014 en ev/ebitda van 9. Fresenius SE is de eerstvolgende kandidaat voor opname in de voorbeeldportefeuille in het thema vergrijzing.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content