Gabriel Resources

Cruciale weken breken aan

1,41 CAD – 1D

Het Rosia Montana-goudproject in de Roemeense Karpaten bestaat intussen al bijna 10 jaar, maar enkel op papier. Door een aaneenschakeling van politieke manoeuvres en verborgen agenda’s van tegenstanders is het nog steeds niet duidelijk of ooit groen licht wordt gegeven voor wat kan uitgroeien tot het grootste goudproject aller tijden in Europa. De sociaaldemocratische partij van eerste minister Victor Ponta wil dit jaar 10 miljard EUR aan investeringen binnenhalen en 50.000 nieuwe banen creëren in vijf strategische kerngebieden. Een daarvan is mijnbouw en daar werden zeven projecten geselecteerd, waaronder Rosia Montana. Die plotse soepele houding van de overheid komt er natuurlijk niet ineens. De voorbije weken en maanden werd druk onderhandeld over een aanpassing van de eigendomsrechten.

Het project is in handen van de Rosia Montana Gold Corporation of RMGC. Het Canadese mijnbedrijf Gabriel Resources (GBU) had tot voor kort 80,69% van RMGC in handen. Het resterende gedeelte (19,31%) kwam toe aan de Roemeense overheid, via het staatsbedrijf CNCAF Minvest. Er werd overeengekomen om het overheidsaandeel in RMGC op te trekken naar 25%. GBU zelf beschikt over een vrij stabiele aandeelhouderstructuur met het hedgefonds Paulson (16%) en Newmont Mining (13%) als de bekendste aandeelhouders. De free-float of het aantal vrij verhandelbare aandelen is beperkt tot 26%. Naast de participatie werden ook de royalty’s (belasting op toekomstige opbrengsten) verhoogd van 4% naar 6%. Dat percentage is van toepassing op de toekomstige bruto-omzet. Opmerkelijk is dat Roemenië ook kan vragen om betaald te worden in fysiek goud. De belasting kan dus ook worden gezien als een afroming van de fysieke goudproductie met 6%. De winstbelasting blijft voorlopig ongewijzigd op 16%. Die toegeving van GBU zou het vergunningsproces moeten versoepelen. Eind vorige maand stelde de regering-Ponta een voorlopige wet op die onder meer het verdere verloop van dat proces regelt. Vooral de milieuvergunning bleek tot nog toe het voornaamste struikelblok, maar GBU maakt zich sterk dat binnen een drietal maanden alles achter de rug kan zijn. De voorlopige wet moet wel nog door het Roemeense parlement worden geloodst en die stemming zou in principe over nog deze maand moeten plaatsvinden.

Maar de ngo’s geven zich niet zomaar gewonnen. De meest activistische, Alburnus Maior die openlijk wordt gesteund door George Soros, vermoedelijk de bekendste etnische Hongaar (en ook degene met de diepste zakken), organiseerde een aantal grote protestbetogingen tegen de voorlopige wet. De ngo roept het parlement op om die te verwerpen en streeft naar een totaalverbod op het gebruik van cyanide in de Roemeense mijnbouwindustrie. Ponta overweegt naar eigen zeggen een nationaal referendum over de kwestie, dat zou samenvallen met de Europese verkiezingen die in mei volgend jaar plaatsvinden. De uitslag zou alleen bindend zijn, als de helft van de inwoners haar stem uitbrengt, een opkomst die het land vrijwel nooit haalt.

GBU had op het einde van het tweede kwartaal nog 62,8 miljoen USD in kas. Tijdens de eerste jaarhelft werd gemiddeld 3,2 miljoen USD per maand aan cash verbrand. Na het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen zou de bouw van de mijn nog 30 maanden duren. De totale kapitaalkosten worden op 1,5 miljard USD begroot (waarvan al 400 miljoen USD gespendeerd) en de reserves van Rosia Montana worden geschat op 10,1 miljoen ounce goud en 47,6 miljoen ounce zilver.

Het is niet helemaal onverwacht dat de aandeelhouders een verwatering van hun belang moeten slikken, maar het offer is zeker aanvaardbaar indien dit het vergunningsproces eindelijk vooruit kan helpen. De recente evoluties zijn in elk geval een stap in de goede richting. Productie komt er ten vroegste eind 2016, maar de weg er naartoe ligt nog bezaaid met talrijke valkuilen. GBU blijft speculatief koopwaardig (1D).

Speculatief koopwaardig

Partner Content