Galapagos

De klinische tegenslagen zetten meer dan ooit druk op het slagen van GLPG0634.

Galapagos (GLPG) presenteerde een eerder ontgoochelende update van de pijplijn. Vooreerst meldde GLPG dat een eigen fase IIa-studie met GLPG0974 voor colitus ulcerosa – een chronische darmontsteking – geen klinisch verbeterend effect aantoonde. Het nieuwe werkingsmechanisme (afremmen van het FFA2-eiwit) bleek echter wel werkzaam en daarom worden de resultaten nog verder bestudeerd. Eerder dit jaar was er al de tegenvaller dat partner GlaxoSmithKline (GSK) een fase II-studie met GSK2586184 bij patiënten met lupus, een auto-immuunziekte, had stopgezet wegens een gebrek aan werkzaamheid. In een andere studie met GSK2586184, ter behandeling van chronische darmontsteking, werd daarop de rekrutering van patiënten stopgezet.

Gelukkig bleken de eerste resultaten van de fase IIa-studie met GSK2586184 in patiënten met psoriasis wel positief bij toediening van de hoogste dosis van de JAK1-remmer. Janus kinase (JAK) zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingsziekten. Het is nu afwachten welke volgende stappen GSK in deze onderzoeken zal zetten. Een tweede ontgoocheling tijdens de update was de melding dat de resultaten van de lopende fase II-studies met GLPG0634 (ook een JAK1-remmer) vertraging oplopen.

GLPG sloot voor die molecule in 2012 een lucratieve deal met AbbVie en breidde de samenwerking in 2013 uit met een verruiming van de fase IIb-reumastudie en een nieuwe fase II-studie voor de ziekte van Crohn. De eerste resultaten – op basis van observaties twaalf weken na het opstarten van de behandeling- van de DARWIN 1-reumastudie (595 patiënten, behandeling met GLPG0634 en methotrexaat) volgen in het eerste kwartaal van 2015, in plaats van het laatste kwartaal dit jaar. De 12-weekse resultaten van DARWIN 2 (280 patiënten, enkel behandeld met GLPG0634) schuiven door naar het tweede kwartaal en de cruciale 24-weekse resultaten voor beide studies naar het derde kwartaal van 2015. Op basis van deze laatste resultaten zal AbbVie beslissen over licentiëring van GLPG0634, met bijhorende mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD voor GLPG.

Een verontrustend element is dat AbbVie zelf ook een fase IIa-studie is gestart met een JAK1-remmer (ABT-494), met resultaten midden 2015. Deze beslissing werd nà de deal met GLPG genomen en kwam als een verrassing. AbbVie mikt dus op meerdere paarden om het patentverval van het reumageneesmiddel Humira (vanaf 2017) op te vangen. Het is echter duidelijk dat GLPG0634 beter zal moeten doen dan ABT-494. De Crohn-studie zit wel op schema: resultaten in het tweede kwartaal van 2015, een beslissing over licentiëring met bijhorende mijlpaalbetaling van 50 miljoen USD in de tweede jaarhelft van 2015. GLPG startte in 2013 een samenwerking met AbbVie voor het gezamenlijk ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte (mucoviscidose). Vertex rapporteerde recentelijk succesvolle fase III-resultaten in een combinatietherapie (potentiator en corrector) die GLPG ook beoogd. GLPG1837 is geselecteerd als preklinische potentiator en eind 2014 begint een fase I-studie. Eind dit jaar volgt de selectie van een preklinische corrector.

Conclusie

Galapagos beschikt over een mooie kaspositie (170 miljoen EUR of 5,65 EUR per aandeel eind 2014). De klinische tegenslagen zetten meer dan ooit druk op het slagen van GLPG0634. Omwille van de toegenomen onzekerheid verlagen we ons advies.

Advies:houden

Risico: hoog

Rating:2C

Partner Content