Galapagos

De terugval van het aandeel van Galapagos door de klinische tegenslagen en de toegenomen onzekerheid over GLPG0634 is overdreven.

De aandeelhouders van het biotechbedrijf Galapagos (GLPG) beleven moeilijke tijden. Sinds de piek in februari naar aanleiding van de verkoop van de servicedivisie aan Charles River Laboratories is de koers met 40% gezakt. Vooreerst door enkele klinische tegenslagen en daarnaast door een verminderde perceptie voor kroonjuweel GLPG0634. In juni mislukte een fase IIa-studie met GLPG0974 voor colitus ulcerosa (chronische darmontsteking). Daarnaast zette partner GlaxoSmithKline (GSK) de ontwikkeling van GSK2586184 volledig stop. GSK had met deze molecule drie fase I/II-studies (lupus, colitus ulcerosa en psoriasis) opgezet, maar nam deze beslissing – ondanks positieve fase II-resultaten in de psoriasisstudie – vanwege negatieve wisselwerkingen met cholesterolverlagende geneesmiddelen (die zulke patiënten vaak nemen). GSK2586184 is een JAK1-remmer, net als GLPG0634. Janus kinase (JAK) zijn enzymen die een belangrijke rol spelen bij ontstekingsziekten.

Hoewel met GLPG0634 preklinisch geen negatieve wisselwerkingen met cholesterolverlagers werden ontdekt, zaaide dit nieuws extra twijfel over de slaagkansen van GLPG0634. Die twijfel nam eerder al toe nadat AbbVie – de partner waarmee GLPG in 2012 een lucratieve deal voor GLPG0634 sloot – zelf twee fase IIa-studies opstartte met een eigen JAK1-remmer (ABT-494; resultaten midden 2015). De twee fase IIb-reumastudies met GLPG0634 (DARWIN 1 en 2) liepen bovendien vertraging op, waardoor de 12-weekse resultaten van DARWIN 1 zijn opgeschoven naar maart 2015 en de cruciale 24-weekse resultaten van beide studies naar het derde kwartaal. Op basis van die resultaten beslist AbbVie over licentiëring, met mijlpaalbetaling van 200 miljoen USD.

De fase II-studie voor de ziekte van Crohn zit wel op schema: resultaten in het tweede kwartaal van 2015 en een beslissing door AbbVie over licentiëring, met mijlpaalbetaling van 50 miljoen USD, in de tweede jaarhelft. Goed nieuws is er ook. GLPG rapporteerde deze week positieve fase I-resultaten van GLPG1205, een middel gericht op een nieuwe target (GPR84) voor de behandeling van chronische darmontstekingen. GLPG heeft hiervoor een samenwerkingsverband met Janssen Pharmaceutica, maar zal zelf een fase IIa-studie opstarten. Janssen Pharmaceutica betaalde in juli een mijlpaalbetaling van 6,6 miljoen EUR voor het opstarten door GLPG van een fase I-studie met GLPG1690, een middel tegen longziekten. Uit de samenwerking met AbbVie voor het ontwikkelen van een medicijn tegen de taaislijmziekte werd eerder al GLPG1837 als preklinische potentiator geselecteerd.

Voor eind 2014 volgt de selectie van een corrector en start een fase I-studie in een vergelijkbare potentiator-corrector-combinatietherapie waarmee Vertex eerder dit jaar succesvolle fase III-resultaten boekte. Met GLPG1492 – een veelbelovend antibioticum tegen de ziekenhuisbacterie – start GLPG begin 2015 een fase I-studie.

Conclusie

We vinden de verdere terugval van het aandeel van Galapagos door de klinische tegenslagen en de toegenomen onzekerheid over GLPG0634 overdreven. De pijplijn van Galapagos biedt wel degelijk potentieel, al zal op korte termijn heel veel afhangen van de resultaten van GLPG0634. De helft van de huidige marktkapitalisatie is gedekt door de kaspositie.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content