Ganger Rolf

De laatste tijd lijden de resultaten en de beurskoers van Ganger Rolf vooral onder de erg moeilijke marktomstandigheden voor de verhuurder van offshore-olieboorinstallaties Fred Olsen Energy.

De Noorse holding Ganger Rolf is, samen Bonheur, onder meer de referentie-aandeelhouder van Fred Olsen Energy (boorinstallaties offshore), van Fred Olsen Renewables (windparken, vooral in Schotland), Fred Olsen Ocean (gespecialiseerde schepen voor installatie van windparken op zee) en Fred Olsen Cruise Lines (cruiseschepen). Daarnaast zijn er nog een rist beleggingen, waaronder een belang van 27% in NHST Media Group, dat de Noorse zakenkrant Dagens Naeringsliv uitgeeft. De groep is de voorbije jaren een van de grootste investeerders in windenergie in Europa, als we de nutsbedrijven niet meerekenen. Maar de laatste tijd lijden de resultaten en de beurskoers vooral onder de erg moeilijke marktomstandigheden voor de verhuurder van offshore-olieboorinstallaties Fred Olsen Energy (FOE).

FOE leverde gemengde resultaten in het tweede trimester af. De omzet lag met 325,9 miljoen USD niet alleen 19% hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, maar ook 15% hoger dan in het eerste trimester. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom naar 208,6 miljoen USD of +95% op jaarbasis en +33% tegenover het eerste kwartaal. Fred Olsen Energy beschikt met de Bolette Dolphin over een nieuw platform, sinds mei 2014 werkzaam voor Anadarko (contract voor vier jaar, tot het tweede kwartaal van 2018). Een belangrijke troef in deze moeilijke tijden. Verder is het geen overbodige luxe dat er normaliter vanaf het derde kwartaal een tweede nieuwe platform, de Bollsta Dolphin, bij komt. Bollsta Dolphi beschikt al over een vijfjarig contract met Chevron tegen een zeer aantrekkelijk dagverhuurtarief.

Desondanks boekte FOE in het tweede kwartaal een nettoverlies van 327,5 miljoen USD, omdat het management besliste tot een impairment (waardevermindering) van 418,9 miljoen USD, die een weerspiegeling is van de dalende dagverhuurtarieven en de verminderde kans op nieuwe verhuurovereenkomsten. Vorig jaar raakte de Borgny Dolphin zonder een verhuurcontract en besliste het management tot een cold staking. Kortweg gesteld, geeft het bedrijf daarmee zelf aan in de nabije toekomst geen nieuw contract te verwachten, met de mogelijkheid dat de installatie definitief uit de vaart wordt genomen. Ook voor andere platforms bestaat in de periode 2015-2017 dat gevaar.

Gelukkig voor Ganger Rolf zijn de perspectieven voor de andere activiteiten een stuk rooskleuriger de eerstvolgende jaren. Vooral de windenergie scoort goed. De ebitda van deze divisie klom van 68 naar 134 miljoen NOK in het tweede trimester. Fred Olsen Renewables verkocht 49% van de zes windparken in Schotland (433 megawatt, MW). Door de impairment bij FOE leed Ganger Rolf een nettoverlies per aandeel van 14,80 NOK. Zonder deze uitzonderlijke minwaarde zou echter sprake zijn van een winst van 5,51 NOK per aandeel.

Conclusie

Zelfs op basis van de extreem lage beurskoers van Fred Olsen Energy komen we op een zeer conservatieve waarde van 112 NOK per aandeel (onderwaardering van 45%!). Ganger Rolf presteerde de voorbije drie maanden zowat 30% beter dan Fred Olsen Energy en keerde vorige maand nog een dividend van 3 NOK per aandeel uit. Het is vandaag echter nog te vroeg om het belang in Ganger Rolf op te trekken.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content