Gemengd jaarrapport voor Texaf

© Belga Image
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het ging vorig jaar van kwaad naar erger met de economische toestand in Congo. Dat verklaart het gemengde jaarrapport van Texaf, de holding die zich hoofdzakelijk richt op vastgoed in Congo.

Het is vorig jaar van kwaad naar erger gegaan met de economische toestand in de Democratische Republiek Congo. De politieke toestand zit er muurvast: president Kabila maakt geen aanstalten om op te stappen, al is zijn ambtstermijn al sinds eind 2016 verstreken. De verkiezingen zijn nu gepland voor eind dit jaar, maar gaan ze er echt komen? De veiligheidssituatie is verslechterd en de toestand wordt explosiever. De levensomstandigheden van de gemiddelde Congolees gaan achteruit. Dat verklaart het gemengde jaarrapport over 2017 van Texaf, de holding die zich hoofdzakelijk richt op vastgoed in Congo.

Het goede nieuws is dat de vastgoedactiviteit sterk blijft presteren. Dat zijn gebouwen en gronden op toplocaties in Kinshasa, die bovendien goed beveiligd zijn. De huurinkomsten zijn verder gestegen met 10 procent tot 16,7 miljoen euro. In 2010 bedroegen die nog 7,75 miljoen euro. Het recurrente bedrijfsresultaat (rebit, zonder eenmalige elementen) klom met 12,3 procent tot 8,85 miljoen euro. De omzet groeide door de ingebruikname van nieuwe appartementen in het project Clos des Musiciens (vier gebouwen met 33 appartementen). Die zijn intussen vrijwel allemaal verhuurd. Ze profiteren van de veilige omgeving en heel wat extra diensten.

De impact van de belabberde economische toestand zien we wel heel duidelijk bij Carrigrès, de zandsteengroeve in Kinshasa (nog minstens veertig jaar reserves). Dat is het slechte nieuws. De omzet is in 2017 met maar liefst 51 procent teruggevallen, tot amper 1,6 miljoen euro. De rebit ging voor het eerst in vele jaren in het rood tot -0,89 miljoen euro. Er vinden geen of nauwelijks nog investeringen in wegenbouw plaats.

Omdat er geen onmiddellijk uitzicht was op beterschap, heeft Texaf vorig jaar een waardevermindering van 3,36 miljoen euro genomen op Carrigrès, waardoor het bedrijfsresultaat (ebit) dieprood kleurt (-4,45 miljoen euro). Door de zwakke prestatie van Carrigrès steeg de rebit op groepsniveau met amper 1 procent, tot 7,02 miljoen euro. De nettowinst is teruggevallen met 17 procent tot 4,54 miljoen euro, of een daling van 1,54 naar 1,28 euro per aandeel.

Voorlopig leidt dat niet tot een bijsturing van de gewoonte om het dividend jaarlijks met een vijfde op te trekken. Het dividend klimt naar 0,81429 euro per aandeel bruto (0,57 euro per aandeel netto), of een toename met 19 procent. Texaf beschikt over de mogelijkheid om de komende tien jaar nog sterk te groeien met de ontwikkeling van vastgoedprojecten, inclusief de promotie van 1500 à 2000 woningen buiten Kinshasa (Kinsuka), naast de kantoren, de villa’s en de appartementen in de hoofdstad.

Voor het Kinsuka-project (104 hectare) werkt Texaf samen met de befaamde architect Alexander D’Hooghe. Dat unieke residentiële project is gericht op verkoop en niet op verhuur. In het centrum heeft de vastgoedgroep een nieuw, groot residentieel project aangevat, Bois Nobles. Dat bestaat uit 84 wooneenheden, die in twee fasen worden gerealiseerd. De eerste fase met 36 wooneenheden (12 villa’s en 24 appartementen) wordt in de zomer op de markt gebracht en heeft een verhuurpotentieel van 1,6 miljoen euro. Het management mikt voor 2018 op een vergelijkbare rebit uit de vastgoed- en zandsteengroeve-activiteiten als vorig jaar.

Conclusie

Op lange termijn blijft het winstpotentieel van Texaf groot en intact. Maar op korte termijn zitten we in een moeilijke periode door het gebrek aan deviezen en de politieke onzekerheid. Mocht dat op de koers wegen, dan is dat een mooie kans voor de waardezoekende langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 29 euro

Ticker: TEXF BB

ISIN-code: BE0974263924

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 102 miljoen euro

K/w 2017: 22

Verwachte k/w 2018: 21

Koersverschil 12 maanden: -17%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 1,7%

Partner Content