GlaxoSmithKline

In het resultatenseizoen voor het eerste kwartaal is de Britse farmareus GlaxoSmithKline een van de grootste ontgoochelingen.

De cijfers van GlaxoSmithKline (circa 100 miljard EUR beurskapitalisatie) kwamen niet alleen onder de verwachtingen uit, er zijn ook de commentaren over het geneesmiddel Advair die het management tot voorzichtigheid nopen. In de eerste drie maanden werd een omzet gerealiseerd van 5,6 miljard pond (GBP). Dat is tegen constante wisselkoersen een toename met 1%. De kleinere afdelingen Vaccins (+10%) en Consumer Healthcare (+24%) konden nipt de daling van de grootse divisie (67% van omzet 2014) Pharmaceuticals (-7%) opvangen. De recurrente winst per aandeel (zonder eenmalige elementen) zakte met liefst 16%, tot 17,3 pence (PNC).

Advair is een astmamiddel en best verkopende geneesmiddel van GSK (4,23 miljard GBP in 2014), maar het werd al geconfronteerd met generische concurrentie buiten de Verenigde Staten. De GSK-bedrijfstop vreest nu ook voor het eerst voor generische concurrentie in de Verenigde Staten. GSK houdt nu zelf rekening met een val van de Amerikaanse omzet van Advair van ruim 2 miljard GBP vorig jaar tot 300 miljoen GBP tegen 2020.

GSK trok vorig jaar onze interesse door de bekendmaking van een grote deal met Novartis. Die deal is intussen afgerond. Met name vormde GSK samen met de Zwitsers een samenwerkingsverband in de consumer healthcare (met producten als Nicorette, Sensodyne, Aquafresh, Voltaren en Otrivin). GSK, dat 63,5% van de joint venture verwierf, verstevigt zo zijn tweede plaats op de wereldranglijst na Johnson & Johnson. Daarnaast kocht GSK, op de griepvaccins na, de volledige vaccinafdeling van Novartis. Tot slot verkocht GSK de kankerdivisie aan Novartis voor 16 miljard USD (1,5 miljard USD afhankelijk van onderzoeksresultaten).

Door de twijfels over Advair in de Verenigde Staten komt het management van GSK terug van de oorspronkelijk beloofde 4 miljard pond (GBP) uitkering aan de aandeelhouders, naar aanleiding van de 1 miljard GBP opbrengst van de deal in het vierde kwartaal van dit jaar (omgerekend van circa 80 naar 20 PNC per aandeel). Een belangrijk gevolg op lange termijn van de historische deal voor GSK is dat de inkomstenstroom stabieler en voorspelbaarder wordt. Het terugschroeven van het extra dividend is ook ingegeven door de wil om het gewone dividend op peil te houden. Al drie decennia lang heeft GSK het dividend niet meer verlaagd en de aandeelhouders kregen de belofte dat het gewone dividend op 80 PNC per aandeel gehandhaafd blijft voor de periode 2015-2017. Dat komt overeen met een verwacht dividendrendement van 5,5% bruto, een van de hoogste in de sector.

Dit jaar wordt nog een duidelijk overgangsjaar, maar de voorbije twee jaar haalden tien kandidaat-medicijnen de markt. Die moeten er mee voor zorgen dat in de periode 2016-2020 een gemiddelde jaarlijkse groei van de (recurrente) winst per aandeel van 5 à 10% wordt gerealiseerd.

Conclusie

We zullen met GlaxoSmithKline duidelijk meer geduld moeten koesteren dan aanvankelijk ingeschat. De commentaren rond Advair zijn een teleurstelling, maar de groeiperspectieven op langere termijn zijn nog altijd aanwezig. In afwachting is er de garantie van een hoog dividendrendement. Het positief advies blijft dan ook gehandhaafd.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Partner Content