Glencore is volledig uit de as herrezen

Glencore © Belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Glencore illustreert perfect hoe snel de zaken kunnen keren op de grondstoffenmarkten. De mijngroep kreunde minder dan drie jaar geleden nog onder een erg hoge schuldenlast en flirtte met het bankroet. Maar drastische ingrepen aan de kostenzijde en stijgende prijzen brachten redding.

Vorig jaar was zelfs een recordjaar. Dat uit zich in een forse stijging van het dividend. Om een en ander in perspectief te plaatsen, vermelden we dat het aandeel ondanks het recordjaar nog altijd 30 procent onder de introductiekoers uit 2011 noteert. De aangepaste bedrijfswinst (rebit) klom vorig boekjaar met 44 procent naar 14,8 miljard dollar. De nettowinst kon ruim verviervoudigen naar 5,8 miljard dollar.

Glencore beschikt over een industriële tak en een handelsdivisie. De industriële poot van de groep omvat mijnbouwactiviteiten in onder meer koper, zink, lood, nikkel, kobalt, steenkool en olie. De handelsactiviteit omvat hoofdzakelijk trading en arbitrage, maar ook opslag en distributie. De industriële activiteiten stonden in voor het grootste deel van de bedrijfswinst (11,6 miljard dollar). Maar ook de handelsdivisie liet zich niet onbetuigd met een winst van 3,2 miljard dollar, de beste prestatie sinds 2008. In de mijnbouwtak steeg de marge bij Metals en Mining naar 38 procent tegenover 33 procent een jaar eerder. In de energieafdeling (olie en steenkool) was de vooruitgang nog groter: van 31 naar 41 procent. Na belastingen, intrestbetalingen, dividenden en kapitaaluitgaven bleef er op groepsniveau een vrije kasstroom van 7,7 miljard dollar over.

De groepsschuld van Glencore bedroeg vier jaar geleden na de overname van Xstrata nog 38 miljard dollar. Eind 2017 was deze afgebouwd naar 10,7 miljard dollar. Dit ligt netjes binnen de vork van 10 tot 16 miljard dollar die Glencore vooropstelt. Tegen 0,72 keer de bedrijfswinst is deze schuld gezien de hoge kasstromen ook perfect beheersbaar. De beschikbare liquiditeit bedroeg eind vorig jaar 12,9 miljard dollar.

Deze gezonde financiële positie opent mogelijkheden voor expansie of aandeelhoudersvergoedingen. Sectorgenoten als BHP Billiton en Rio Tinto trekken voluit de kaart van dividenden en zijn eerder voorzichtig met overnames. Glencore pakt het iets ambitieuzer aan. De groep schrapte in 2015 het dividend en keerde vorig jaar opnieuw 1 miljard dollar uit. Dat zal nu toenemen naar 2,9 miljard dollar, gespreid over twee uitkeringen van 20 cent per aandeel in mei en september. Maar Glencore begeeft zich ook op het overnamepad en richt zijn pijlen onder meer op steenkool. Glencore betaalde eerder deze maand 1,7 miljard dollar voor de steenkoolactiva van Rio Tinto in Australië. Vorig jaar al werd 49 procent van Hunter Valley gekocht van Yancoal voor 1,1 miljard dollar.

Operationeel verwacht het management dit boekjaar een bedrijfswinst van 19,7 miljard dollar en een vrije kasstroom van bijna 10 miljard dollar. De mijnbouwer wil de komende 3 jaar (2018-2020) de output van kobalt, nikkel en koper met respectievelijk 133, 30 en 25 procent doen toenemen.

Conclusie

Glencore heeft een superjaar achter de rug en ook de toekomst oogt gunstig met het vooruitzicht op hogere productievolumes en aanhoudend hoge prijzen. De waardering is sinds het dieptepunt al flink opgelopen. Tegen minder dan 1,5 keer de boekwaarde is Glencore nog niet echt duur, maar is ook geen koopje meer. Ondanks de dividendverhoging is het rendement lager dan bij de sectorgenoten. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 369,1 pence

Ticker: GLEN LN

ISIN-code: JE00B4T3BW64

Markt: London Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 53,3 miljard pond

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 11

Koersverschil 12 maanden: +9%

Koersverschil sinds jaarbegin: -6%

Dividendrendement: 3,9%

Partner Content