Greenyard Foods

Onder leiding van Marleen Vaesen concentreert Greenyard Foods zich op interne groei en een betere integratie van vroegere overnames.

We vestigen in de aanloop naar de halfjaarcijfers op 20 november (periode 1 april tot en met 30 september), nog eens de aandacht op dit aandeel, dat sinds het Russische verbod op de invoer van westerse groenten een dalende tendens vertoont. We denken dat de impact van die boycot op de cijfers beperkt zal zijn. Na de lucratieve verkoop vorig jaar van de aardappeldivisie Lutosa aan McCain Foods draait alles om het verwerken en vermarkten van groenten, fruit en gebruiksklare bereidingen in diepvriesverpakkingen (divisie Pinguïn) en conserven (divisie Noliko). Pinguïn is de nummer twee in Europa, na Ardo, de nieuwe fusiegroep die ontstaat uit het samenvloeien van de West-Vlaamse bedrijven Ardo en Dujardin Foods. Noliko is nummer vijf in Europa.

Onder leiding van Marleen Vaesen concentreert Greenyard Foods zich op interne groei en een betere integratie van vroegere overnames. Het bedrijf stelde vier prioriteiten voorop. Het centrale thema is het nastreven van winstgevende groei door in te spelen op de behoeften van de moderne consument: meer differentiatie, gezonde producten, kwaliteit, snelle en gemakkelijke oplossingen. De grote uitdaging bestaat erin de grotere bewustwording omtrent het belang van gezonde voeding om te zetten in meer consumptie.

Een tweede prioriteit is uitblinken als lagekostenproducent. Om dit proces te bevorderen, werden tien productiefaciliteiten uit vorige overnames gekocht (laatste overname in juli in het Verenigd Koninkrijk; totale investering omtrent 120 miljoen EUR). Dit geeft het bedrijf meer flexibiliteit voor het uitvoeren van verbeteringsprojecten. De vermindering van de jaarlijkse huurlast met 10 miljoen EUR ondersteunt ook het realiseren van de derde prioriteit: het verbeteren van de vrije kasstroom (vrije rebitda). Een eenvoudigere groepsstructuur en het verminderen van de sectorgebonden, hoge werkkapitaalnoden staan hierbij hoog op de agenda. Ten slotte wordt zwaar ingezet op een hogere efficiëntie van de organisatie.

Pinguïn realiseerde in het boekjaar 2013-2014 een omzet van 409,8 miljoen EUR (65,8% van de groepsomzet), een stijging met 0,5% tegenover het vorige boekjaar. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) steeg met 22,5%, tot 26,1 miljoen EUR, waardoor de rebitdamarge steeg van 5,2% naar 6,4%. De recurrente bedrijfswinst (rebit) steeg met 20,5%, tot 11,7 miljoen EUR. Bemoedigende cijfers. De conservenafdeling Noliko boekte vorig jaar een omzetstijging van 4,4%, tot 213,3 miljoen EUR. De rebitda bedroeg 25,3 miljoen EUR (+13,7%), of een rebitdamarge van 11,9%, tegenover 10,9% vorig jaar. De rebit steeg met 8,8%, tot 13,9 miljoen EUR. Op groepsniveau steeg de jaaromzet met 1,8% (exclusief wisselkoerseffecten +3,1%), tot 623,1 miljoen EUR, en de rebitdamarge van 7,1 naar 8,3%.

De herschikte financieringsstructuur resulteerde in een daling met 2,7 miljoen EUR (onderliggend -4,8 miljoen EUR) van de financiële lasten, tot 16,7 miljoen EUR. Hogere belastingen zorgden wel nog voor een negatief nettoresultaat van -3,5 miljoen EUR, of -0,18 EUR per aandeel.

Conclusie

We kijken uit naar de halfjaarcijfers van Greenyard Foods. We vertrouwen erop dat die bevestigen dat de rendabiliteit verder verbetert, dankzij de succesvolle uitvoering van de strategische prioriteiten.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content