Greenyard krijgt nieuwe klap na winstwaarschuwing

© VLAM
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De vrees voor een zware kapitaalverhoging voor de financiering van de overname van Dole en de ontgoochelende resultaten van het voorbije boekjaar duwde het aandeel van Greenyard lager.

Het volledige jaarrapport van Greenyard over het boekjaar 2017-2018 (afsluitdatum 31 maart) wordt bekendgemaakt op 5 juni, maar de groenten- en fruitgigant pakte vorige week onverwachts uit met een winstwaarschuwing. De jaaromzet zal uitkomen op 4,175 miljard euro, een daling met 1,7 procent tegenover vorig jaar (4,25 miljard). Dat cijfer ligt niet ver onder de gemiddelde verwachting van 4,2 miljard euro. Het verwachte jaarcijfer impliceert een omzetdaling van 2,2 procent in het vierde kwartaal (1,085 miljard euro, tegenover 1,11 miljard in 2017), want na negen maanden bedroeg de groepsomzet 3,09 miljard, of 1,7 procent minder vergeleken met de 3,14 miljard in het boekjaar 2016-2017. In het derde kwartaal zakte de omzet met 0,1 procent tot 995,6 miljoen euro.

Belangrijker was de melding dat de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) ook in de tweede jaarhelft onder druk bleef en op jaarbasis met 4 procent zal terugvallen, van 145,7 miljoen tot 140 miljoen euro. De gemiddelde analistenverwachting lag een stuk hoger, op 149 miljoen euro. In de eerste jaarhelft was de rebitda met 5,5 procent gedaald, van 77,7 miljoen euro tot 73,4 miljoen. De terugval op jaarbasis betekent een daling van de rebitda-marge van afgerond 3,4 naar 3,3 procent. De verwachte stijging van de rebitda-marge blijft daarmee ontgoochelend achterwege.

De tweede jaarhelft bleek moeilijk in de drie afdelingen, door een mengeling van tijdelijke, vaak weersgebonden factoren in de grootste afdeling Fresh (Univeg, wereldspeler in verse groenten en fruit) en de kleinste afdeling (Horticulture). Bij Long Fresh, met de diepvriesafdeling Pinguïn en conservenafdeling Noliko (Prepared), blijkt de prijzendruk bij Prepared stilaan structureel, waar onlangs nog hogere inkoopprijzen bij kwamen. Ondanks 15 miljoen euro minder interestlasten door de succesvolle herfinanciering eind 2017 klimt de winst voor belasting slechts van 0,8 miljoen naar 5 miljoen. Na zes maanden was er nog een nettowinst van 11,7 miljoen euro. De nettoschuld zal uitkomen op 2,8 keer de rebitda, binnen de afgesproken bankconvenanten, maar wel tegenover 2,4 keer na de eerste helft van het boekjaar.

Greenyard mikt voor het lopende boekjaar op een stijging van de rebitda met 10 procent. Na de mislukte overname van de Amerikaanse fruitgigant Dole rond het jaareinde moest topvrouw Marleen Vaesen het bedrijf verlaten. Hoofdaandeelhouder Hein Deprez (49,3%) werd opnieuw CEO en plaatste voormalig CFO Carl Peeters naast zich als operationeel directeur (COO). Geert Peeters wordt vanaf september de nieuwe CFO. Het vernieuwde managementteam van Greenyard wil intern snellere beslissingen nemen en zoekt onverminderd externe groei om de positie te verstevigen.

Greenyard Fresh versterkte de samenwerking met Carrefour België en nam het resterende belang van 49 procent in het vroegere Ben Fresh over. Daarnaast verwierf het voor een onbekend bedrag een belang van 49 procent in Mor International, een Israëlische speler in exotisch fruit. In februari nam het Ierse Total Produce 45 procent van de aandelen van Dole over tegen een ondernemingswaarde van 9 keer de ebitda.

Conclusie

De vrees voor een zware kapitaalverhoging voor de financiering van de overname van Dole en de ontgoochelende resultaten van het voorbije boekjaar duwde het aandeel van Greenyard lager sinds de piek van vorige zomer 30 procent. Het aandeel noteert tegen een ondernemingswaarde van 6,4 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor het boekjaar 2018-2019. Hoewel we denken dat er nog geen haast bij is, is de waardering voldoende aantrekkelijk voor een adviesverhoging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 15,5 euro

Ticker: GREEN BB

ISIN-code: BE0003765790

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 688 miljoen euro

K/w 2017: 191

Verwachte k/w 2018: 28

Koersverschil 12 maanden: -16%

Koersverschil sinds jaarbegin: -23%

Dividendrendement: 1,3%

Partner Content