Harmony Gold

De koers van Harmony Gold is tussen januari en augustus vervijfvoudigd, maar sinds de top is het aandeel opnieuw met zowat een derde gecorrigeerd.

Ondanks de correctie sinds augustus presteert Harmony nog altijd een stuk beter dan het gemiddelde goudmijnaandeel. Dat heeft te maken met de winsthefboom. Harmony heeft een relatief hoge kostenstructuur en 94 procent van de goudproductie van het bedrijf komt uit Zuid-Afrika. Dat maakt dat de groep erg gevoelig is voor schommelingen van de Zuid-Afrikaanse rand tegenover de dollar, de munt waarin de goudprijs wordt uitgedrukt. Een wijziging van de goudprijs in rand met 10 procent heeft een impact van 30 procent op de winst. De hefboom is dus erg hoog.

De rand bereikte eerder dit jaar een historisch dieptepunt tegenover de dollar. Sinds het jaarbegin is de lokale munt wel met een achtste gestegen. Harmony heeft 432.000 ounce of ongeveer een vijfde van zijn productie van dit en volgend boekjaar vooruit verkocht, gespreid over de boekjaren 2017 en 2018. Harmony ontvangt daarvoor 682.000 rand per kilogram, wat 18 procent hoger ligt dan de huidige prijs.

Harmony beschikt over verscheidene ondergrondse mijnen in Zuid-Afrika en een openputmijn. De andere activa bevinden zich in Papoea-Nieuw-Guinea, een eiland dat bekendstaat om van zijn vele natuurlijke rijkdommen, waaronder hoge goud- en koperreserves. Harmony baat er de Hidden Valley-mijn uit samen met joint-venturepartner Newcrest Mining uit Australië. Vorige maand nam Harmony het belang van Newcrest in de joint venture over. De Zuid-Afrikanen willen de levensduur van Hidden Valley met zeven jaar verlengen. Newcrest zag die investering niet meer zitten.

Hidden Valley speelt een belangrijke rol in de plannen van Harmony om zijn jaarlijkse output tegen 2019 op te krikken naar 1,5 miljoen ounce goud, tegenover 1,08 miljoen ounce in het pas afgelopen boekjaar. Hidden Valley produceerde dit jaar 72.500 ounce goud tegen een kostprijs van 1282 dollar per ounce. De uitbreiding moet de output doen oplopen naar 180.000 ounce, terwijl de kosten moeten dalen naar minder dan 950 dollar per troy ounce.

Harmony en Newcrest blijven wel samenwerken voor het Wafi-Golpu-project in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat zit nog in een vroege fase van een haalbaarheidsstudie, maar het is wel veelbelovend, met een reservepotentieel van 28,6 miljoen ounce goud en 9 miljoen ton koper. De financiering van de mijn kan tot 2020 met eigen middelen gebeuren, maar daarna moet een beroep worden gedaan op externe financiering. De eerste productie wordt niet voor 2023 verwacht.

De mijnen van Harmony produceerden in het boekjaar 2016 (twaalf maanden tot 30 juni) gezamenlijk 1,08 miljoen troy ounce goud. Dat was ongeveer evenveel als een jaar eerder, maar de totale productiekosten lagen met 978 dollar wel 19 procent lager dan een jaar eerder. In rand was er door kosteninflatie een toename met 3 procent. Harmony mikt voor 2017 op 1,05 miljoen ounce tegen een kostprijs van 1100 dollar, afhankelijk van de evolutie van de dollar-randwisselkoers.

De bedrijfskastroom (ebitda) klom naar 3,78 miljard rand, tegenover 1,24 miljard een jaar eerder. Netto bleef er een winst van 949 miljoen rand over, tegenover nog een flink verlies van 4,54 miljard in 2015. De nettoschuld daalde naar 74 miljoen dollar, tegenover 121 miljoen dollar een jaar eerder. In het huidige tempo is Harmony tegen het einde van dit kalenderjaar schuldenvrij.


Conclusie

Harmony is ondanks de spectaculaire koersklim tegen 0,9 keer de boekwaarde niet duur. De groep zal eind dit jaar ook volledig schuldenvrij zijn. We zijn normaal gesproken geen fan van voorwaartse goudverkopen (hedging), maar in dit specifieke geval valt er wel iets voor te zeggen, gezien een aantal mijnen met een relatief korte levensduur en de erg volatiele dollar-randkoers.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C


Koers: 3,2 dollar

Munt: Amerikaanse dollar

Markt: NYSE (ADR)

Ticker: HMY US

ISIN-code: US4132163001

Beurskapitalisatie: 1,5 miljard dollar

K/w 2015: –

Verwachte k/w 2016: 6

Koersverschil 12 maanden: +435%

Koersverschil sinds jaarbegin: +248%

Dividendrendement: 1,1%

Partner Content