Harmony

Er zijn de voorbije kwartalen een aantal bemoedigende signalen te rapen bij Harmony.

Harmony is, na AngloGold Ashanti en Sibanye Gold, de derde grootste goudproducent van Zuid-Afrika. Na een productiedaling met 10%, tot 1,14 miljoen troy ounce in 2013, wist Harmony zich nog net te handhaven in de top tien van de grootste goudmijnbedrijven ter wereld. Harmony beschikt over verschillende ondergrondse en openpitmijnen in het thuisland. Daarnaast houdt het bedrijf nog een fiftyfifty joint venture aan met het Australische Newcrest Mining. Die joint venture omvat verschillende activa in Papoea-Nieuw-Guinea, zoals het Hidden Valley goud- en zilverproject en het nog niet ontwikkelde Wafi-Golpu (koper en goud).

De voorbije kwartalen had het bedrijf met een reeks tegenslagen af te rekenen. Vorig jaar was er de onrust in de mijnbouwsector waardoor er bij Kusasalethu, een van de belangrijkste mijnen van de groep, gedurende enkele weken geen productie was. Van de recente sociale onrust bleef de goudsector gelukkig gespaard. Dat neemt niet weg dat het sociale klimaat in Zuid-Afrika een heikel punt blijft waarmee de investeerders zeker rekening moeten houden. Daarnaast kende Harmony ook een aantal operationele tegenslagen. Zo was er eerder dit jaar een overstroming in enkele schachten van de Joel-mijn. Bij Doornkop was er een hevige brand, waarbij negen dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. Daardoor moest de mijn ook een aantal weken dicht.

In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 2013-2014 ging de dalende omzettrend verder. Door de eerder vernoemde operationele tegenslagen daalde de productie op kwartaalbasis met 12%, tot 269.000 troy ounce goud. Tegenover hetzelfde kwartaal een jaar eerder was er wel een vooruitgang met 8,9%. Na drie kwartalen in het lopende boekjaar staat de productieteller op 885.000 troy ounce. Dankzij de verzwakking van de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) tegenover de USD steeg de ontvangen goudprijs in lokale munt met 8% naar 451000 ZAR per kilogram. In USD was er een toename met 1%, tot 1294 USD.

Harmony kampt historisch met een hoge kostenbasis, eigen aan de arbeidsintensieve productie in Zuid-Afrika. Gezien de lagere goudprijs moest de groep op dit vlak een extra inspanning leveren. Die kwam er onder de vorm van een hogere productiviteit, lagere kapitaal- en exploratie-uitgaven en hogere grades. De yield of goudopbrengst in gram per ton erts steeg voor het derde opeenvolgende kwartaal van 4,85 naar 5,1. Samen met andere kostenbesparende maatregelen daalden de gemiddelde totale productiekosten sinds de start van het boekjaar naar 1234 USD per troy ounce, een verbetering met 18% tegenover dezelfde periode een jaar eerder. In ZAR bleef de kostendaling beperkt tot 2%.

Investeerders hebben weinig reden tot juichen. Het aandeel bereikte in december vorig jaar een dieptepunt van 2,36 USD, het laagste koersniveau sinds 1997. Harmony veerde de jongste maanden terug wat op maar de koers blijft vanuit historisch standpunt erg laag. Harmony had op het einde van het eerste kwartaal een netto schuld van 79 miljoen USD.

Conclusie

Er zijn de voorbije kwartalen een aantal bemoedigende signalen te rapen bij Harmony. Het bedrijf flirt echter nog steeds met het break-evenniveau en kan een verdere daling van de goudprijs missen als kiespijn. Aan minder dan 0,5 keer de boekwaarde is het neerwaartse prijsrisico erg klein. Beperk de positie.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Partner Content