Hewlett-Packard

HP lijkt tegen 8 keer de verwachte winst niet duur, maar dat kan worden verklaard door het gebrek aan groeiperspectieven.

De Amerikaanse Hewlett-Packard (HP) leek er het voorbije decennium vooral op gebrand om het bedrijfsmodel van zijn sectorgenoot IBM zo goed mogelijk te kopiëren. De Amerikaanse technologiereus werd, naast zijn kernactiviteiten in hardware, via overnames ook actief in diensten (EDS) en software (Autonomy). De voorbije twee boekjaren stonden echter vooral in het teken van puin ruimen, na waardeverminderingen van 8 miljard USD op EDS en zelfs 8,8 miljard USD op Autonomy. Even was er zelfs sprake van een opsplitsing van het bedrijf, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Meg Whitman, de voormalige CEO van de veilingwebsite eBay, kreeg de eer het tij te doen keren en zette daarbij vooral in op kostenbesparingen. Het zichtbaarste effect is de drastische reductie van het personeelsbestand, dat tegen eind dit jaar met 33.000 zal zijn afgenomen in vergelijking met 2012. HP besliste, deels noodgedwongen bij gebrek aan alternatieven, om zich terug te plooien op de hardwareactiviteiten. HP zet volop in op servers, opslagsystemen en ook software die verschillende toepassingen beter laten samenwerken.

De markt lijkt er alvast van overtuigd dat het herstructureringsverhaal een succes wordt. Vorig jaar presteerde HP ruim drie keer zo goed als de S&P500. In het pas afgelopen kwartaal (periode van november tot januari) presteerde de groep aan de bovenkant van de verwachtingen, al waren die niet erg hooggespannen. De groepsomzet (28,15 miljard USD) daalde met 1% op jaarbasis en ook voor het volledige boekjaar wordt een achteruitgang met 1 tot 2% verwacht.

Beter nieuws kwam er over de winstgevendheid. HP zal dit jaar ruim 1 miljard USD besparen en vorig kwartaal steeg de operationele marge naar 8,5%, tegenover 7,9% een jaar eerder. De nettowinst ging met 16% vooruit, tot 1,43 miljard USD. Personal Systems deed het beter dan verwacht met een omzetklim van 3,6% dankzij een stevige groei van het bedrijfssegment (+8%). Printing moest, ondanks hogere volumes, 2,2% inleveren. De Enterprise Group (servers) boekte voor het tweede kwartaal op rij een lichte vooruitgang, een opsteker na twee jaar van omzetdalingen. De afdeling staat in voor een kwart van de omzet en 40% van de bedrijfswinst. Diensten en software vielen tegen met een achteruitgang van respectievelijk 7,3 en 3,7%. Grote overnames zitten er op korte termijn niet aan te komen.

HP heeft de voorbije twee jaar wel zijn financiële positie drastisch verbeterd dankzij de toename van de vrije kasstromen. In het jongste kwartaal bedroeg de vrije kasstroom 2 miljard USD, en het is niet overdreven optimistisch om voor het volledige boekjaar 2014 op een cijfer van 7 miljard USD te rekenen. Daarvan zal ongeveer de helft terugvloeien naar de aandeelhouders. Het kwartaal werd afgesloten met 16,2 miljard USD aan liquiditeiten en een langetermijnschuld van bijna 18 miljard USD.

Conclusie

HP lijkt tegen 8 keer de verwachte winst niet duur, maar dat kan worden verklaard door het gebrek aan groeiperspectieven. Voor de omzet komt er ook dit jaar geen beterschap. De winstgevendheid gaat gelukkig wel vooruit, al is dat vooral te danken aan kostenbesparingen. Na het sterke beursjaar 2013 is extra groei nodig voor een verdere koersstijging.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content