Hewlett-Packard

Afgezien van nieuwe kostenbesparingen heeft HP niet echt een strategie om het tij te doen keren.

De manier waarop de markt kijkt naar een bedrijf dat zich in een chronische herstructurering bevindt, hangt vooral af van het heersende marktsentiment. Met dat laatste zit het voorlopig goed, want de beurzen liggen op recordkoers. HP heeft geen schitterend kwartaal achter de rug en de vooruitzichten zijn heel onzeker. Toch klom het aandeel naar het hoogste niveau sinds 2011. Tegenover het jaarbegin noteert HP nu ongeveer 20% hoger, tegenover een winst van amper enkele procenten voor de Nasdaq. Nu is er bij investeerders in technologiebedrijven de jongste maanden wel een rotatie merkbaar. Dure aandelen uit de internet- en socialemediasector maakten een correctie door, terwijl klassieke technologiebedrijven als Microsoft, Cisco, Oracle en ook HP wel goed presteerden.

Veel klassieker dan HP wordt het niet in de IT-industrie, want de omzet is samengesteld uit de verkoop van pc’s, servers, printers en aanverwante diensten. Tijdens het tweede kwartaal van het fiscale boekjaar ging de groepsomzet met 1% achteruit, naar 27,3 miljard USD, zo’n 100 miljoen USD onder de consensusprognose. De kleine daling viel vrijwel volledig toe te schrijven aan negatieve valuta-effecten, maar dat neemt niet weg dat het voor HP de elfde opeenvolgende omzetdaling op jaarbasis was. Dankzij lagere kosten ging de nettowinst wel met 17% vooruit, tot 1,27 miljard USD.

Geschoond voor uitzonderlijke en eenmalige elementen lag het winstcijfer in lijn met de verwachtingen. De krimp van de pc-markt werd wat gestelpt door het afvoeren van Windows XP. Daardoor moesten veel bedrijven, zelfs zij die het nog niet van plan waren, overstappen op nieuwe hardware. Dat uitte zich ook in de prestatie van HP’s pc-divisie, die de omzet met 7,4% op jaarbasis zag toenemen. Vooral de bedrijfsmarkt deed het goed, met een klim van 12%. Op de consumentenmarkt was er opnieuw een afname met 2%. Het effect is dus wellicht niet duurzaam. Bovendien moet HP opboksen tegen Lenovo, dat zich niet langer tot Azië beperkt, maar HP stilaan ook op eigen terrein aanvalt. De andere grote afdelingen lieten allemaal een achteruitgang optekenen. Die was het grootst bij de diensten (applicaties en outsourcing), die 7% moesten inleveren. Printing moest 4% achteruit en ook de Enterprise-divisie (servers, opslag en netwerkapparatuur) kon het tij niet doen keren.

Het meest opvallende feit uit het kwartaalrapport was de aankondiging dat er bijkomend 11.000 tot 16.000 banen zullen sneuvelen. Die komen boven op de 34.000 ontslagen die al aangekondigd waren. Daarmee mikt HP op een bijkomende kostenbesparing van 1 miljard USD per jaar vanaf 2016. Een deel daarvan zal opnieuw worden geïnvesteerd in nieuwe groeiprojecten als 3D-printing. Momenteel wordt slechts 3% van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling besteed, en dat is in vergelijking met de concurrentie wel erg weinig. HP sloot het kwartaal af met een nettoschuldpositie van 2,3 miljard USD.

Conclusie

Afgezien van nieuwe kostenbesparingen heeft HP niet echt een strategie om het tij te doen keren. Bijzonder verontrustend is het gebrek aan investeringen in onderzoek en ontwikkeling. We menen dat de huidige winstprognoses te optimistisch zijn. Vandaar dat we de verwachte koers-winstverhouding van 9 met een korrel zout nemen.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content