IBA, Nokia, Orange, Pfizer

De Finse groep Nokia, die 104.000 werknemers telt, kondigde aan dat duizenden banen moeten sneuvelen door de overname van Alcatel-Lucent.

IBA

IBA, de Waalse producent van protontherapiesystemen, maakte een aantal nieuwe contracten bekend, onder meer met de University of Florida Health Proton Therapy Institute en met het UZ in Leuven, waar het eerste protontherapiesysteem in België wordt geïnstalleerd. De trend van het IBA-aandeel blijft à la hausse gericht, maar in twee jaar tijd is de koers van het aandeel met een factor vier toegenomen. Daarom lijkt het niet uitgesloten dat een langere correctie voor de deur staat. Op 36 EUR bevindt zich de eerste horizontale steunzone. Begeeft die het, dan kan de koers verder afkalven richting 34 EUR. Een doorbraak boven de top van 40 EUR van begin april 2016 geeft een technisch aankoopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


IBA, Nokia, Orange, Pfizer

Nokia

De Finse groep Nokia, die 104.000 werknemers telt, kondigde aan dat duizenden banen moeten sneuvelen door de overname van Alcatel-Lucent. In totaal wil Nokia daardoor zijn kosten met 900 miljoen EUR terugdringen. De overname van Alcatel-Lucent voor een bedrag van 15,6 miljard EUR zorgde sinds 14 januari van dit jaar tot een operationele samenvoeging van de activiteiten. In Vlaanderen vallen 166 ontslagen in de vestigingen van Antwerpen, Herentals en Mechelen. De koers van Nokia poogt een bodem te vormen. Begin april kwam een bodem tot stand op 5,067 EUR, maar de hamvraag is of dat de definitieve bodem is. Een stijging boven 5,60 EUR geeft een technisch aankoopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


IBA, Nokia, Orange, Pfizer

Orange

In Frankrijk werd de fusie tussen de telecomoperatoren Orange en Bouygues Télécom afgeblazen. Het nieuws leidde tot een forse daling van de aandelen van Bouygues en Numéricable-SFR. Het koersverlies bij Orange na de aankondiging van het nieuws bleef beperkt tot minder dan 5%. Door het afspringen van de fusie blijven er vier telecomoperatoren in Frankrijk. Het nieuws betekent niet dat Orange zijn overnameplannen opgeeft. Orange kijkt nu naar andere doelwitten. Daarbij gaat het Nederlandse KPN als een overnamekandidaat over de tongen. Het aandeel ontwikkelt zich neutraal tussen 14 en 16,80 EUR. Onder 14 EUR wordt de trend dalend.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B


IBA, Nokia, Orange, Pfizer

Pfizer

De fusie van 150 miljard USD tussen het Amerikaanse Pfizer en het Ierse Allergan, de producent van Botox, gaat niet door. De Amerikaanse overheid verzette zich daartegen, omdat de belangrijkste bedoeling van Pfizer was in Ierland minder belastingen te betalen. Pfizer moet een beperkte verbrekingsvergoeding van 150 miljoen USD aan Allergan betalen. Het is al de tweede maal dat een overnamepoging van Pfizer spaak loopt. In 2014 ging de acquisitie van het Britse AstraZeneca niet door. Volgens analisten zal Pfizer nu pogen om een Amerikaans bedrijf over te nemen. Technisch bekeken keerde de trend van Pfizer weer naar stijgend. Op 29 USD en 30 USD ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content